Het boek of de film: de eeuwige discussie welke van de twee beter is

Het boek of de film: de eeuwige discussie welke van de twee beter is

Is het boek wel altijd beter dan de film, zoals velen vaak zeggen?

Het boek bestaat natuurlijk al veel langer dan de film. Sinds er films gemaakt worden, haalt men dan ook inspiratie uit de verhalen die in boeken zijn geschreven. Sommigen vinden het boek per definitie beter dan de film, of het nou om een verfilming gaat of om het hele medium.

Een van de hoofdargumenten die vaak genoemd wordt, is dat je bij een boek je verbeelding moet gebruiken terwijl je bij een film alles voorgeschoteld krijgt. Maar klopt dat wel helemaal? Filmdocent David Verdeure gaf hier enkele jaren geleden een interessant betoog over.

"In een boek mag je zelf fantaseren hoe dingen eruit zien. Hoe mensen zich voelen en wat ze denken, wordt echter volledig beschreven in een boek. In een film kan je dan allicht niet kiezen hoe alles er uitziet, maar je hebt meer vrijheid om te interpreteren wat personages denken en hoe ze zich voelen. Dat laatste aspect is veel interessanter om je fantasie bij te gebruiken."

Boekverfilming
Het gevaar ligt hem dan ook vaak in de verfilming van populaire boeken. Dat films als Jaws en Die Hard op boeken zijn gebaseerd zal menigeen niet weten, omdat de verfilming beter en succesvoller was dan het boek. Wanneer reeds populaire boeken verfilmd worden gaat de vergelijking er altijd komen. Zeker omdat men het boek over het algemeen eerder heeft kunnen lezen dan dat de film uit is.

Er bestaat dan vooraf een verwachtingspatroon. Niet alles in een boek laat zich goed vertalen naar het witte doek en een regisseur kan hier keuzes in maken die sommige liefhebbers van het bronmateriaal tegen de borst stuit. Zo zal de ene Harry Potter-fan geen fan van de films zijn, de ander heeft de boeken misschien niet eens gelezen. Dat zowel de boeken als de films een kritisch en commercieel succes waren, staat echter buiten kijf.

Wie wint?
De vergelijking tussen boek en film kent vele vormen. Zo deed Peter Jackson het aanvankelijk zeer succesvol met de Lord of the Rings-trilogie, zo sloeg hij later de plank mis met de Hobbit-films. De verfilming van Stephen King-klassieker The Shawshank Redemption werd tevens een filmklassieker, daar waar haast niemand zich The Dark Tower nog zal herinneren. Een film als Adaptation, gebaseerd op het boek The Orchid Thief, gaat geheel op eigen wijze om met het principe van een boekverfilming.

Wie is dan de winnaar? Jij als kijker! Of boeken of films je beter bevallen, is uiteindelijk namelijk volledig subjectief. Natuurlijk zijn er voldoende boeken slecht verfilmd, maar meer filmklassiekers dan je denkt kennen hun basis uit een boek. Als filmliefhebber, we zitten hier immers op een filmsite, kan je dus enkele blij zijn met de goede films die boeken opgeleverd hebben.

NieuwsFilm

meest populair