Zitten de bioscopen per 1 juli weer ramvol?

Zitten de bioscopen per 1 juli weer ramvol?

Er is weer meer mogelijk, maar de 1,5 meter blijft gelden.

Deze maand juni mogen bioscopen maximaal 30 bezoekers toelaten tot een voorstelling, mits de 1,5 meterregel nageleefd kan worden. Grote zalen zaten daardoor nagenoeg leeg en kleine zalen kwamen soms tot slechts 10 tot 15 bezoekers per voorstelling.

Gisteren kwamen er flinke versoepelingen van de maatregelen om corona te lijf te gaan en deze hebben veel impact op vooral de grote bioscoopzalen. Kleine zalen hebben er ogenschijnlijk weinig aan, aangezien de 1,5 meter blijft gelden.

Meer dan 100 bezoekers
Gulian Nolthenius, de directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en filmtheaters (NVBF) afgelopen maandag tijdens het RTL 4-programma Beau: "In Nederland heeft een bioscoopzaal gemiddeld tussen de 150 en 160 zitplaatsen. Door de 1,5 meter bepaling mogen maximaal 50 bezoekers worden toegelaten tot een zaal." En dit geeft gelijk aan dat met name de ketens profiteren van de nieuwe versoepelingen.

De beste Europese nieuwbouwbioscoop van 2016 van Vue in Alkmaar heeft bijvoorbeeld een zaal met een 377 stoelen. Dit soort zalen van ketens als Vue, Pathé en Kinepolis kunnen hoogstwaarschijnlijk met meer dan 100 mensen gevuld worden.

Filmhuizen de dupe?
Kleinere zalen van vooral lokale bioscopen en filmhuizen blijven veelal steken op het maximaal aantal bezoekers dat deze maand geldt, aangezien de 1,5 meterregel meer bezoekers onmogelijk maakt. Mogelijk zorgen meer voorstellingen, filmaanbod en vertrouwen bij de bezoekers én omzet in drankjes ervoor dat dit niet de doodsteek is voor de kleinere partijen.

In België gaan de bioscopen overigens ook weer open per 1 juli. Dit heeft de Belgische premier Sophie Wilmès gisteren onthuld. Het dragen van een mondmasker wordt bij onze zuiderburen sterk aanbevolen en uiteraard moeten ook in België afstand tot elkaar gehouden worden.

NieuwsFilm

meest populair