Sinds begin jaren 70 weet Clint Eastwood als regisseur heel wat toppers op te leveren. De laatste tien jaar zijn dat bijvoorbeeld Sully (2016), American Sniper (2014) en Gran Torino (2008). Maar soms slaat hij ook een beetje de plank mis; denk dan aan het mindere Hereafter (2010) en in zekere zin Jersey Boys (2014). Met het dit jaar verschenen The 15:17 to Paris ging het ook niet echt goed. De film werd gekraakt door de critici en financieel viel het tegen. Toch valt het experiment met échte helden Eastwood te prijzen.
In het $30 miljoen kostende The 15:17 to Paris zien we het waargebeurde verhaal: Op 21 augustus 2015 werd een terroristische aanslag op Thalys-trein 9364 naar Parijs voorkomen door drie dappere jonge Amerikanen. The 15:17 to Paris brengt de levens van deze vrienden - zelf in de hoofdrol - in beeld, van hun kindertijd tot de onwaarschijnlijke gebeurtenissen op die huiveringwekkende dag. Met vriendschap als hun sterkste wapen redden ze de levens van ruim 500 passagiers.
Warner Bros Home Entertainment bracht The 15:17 to Paris - goed voor $56,9 miljoen wereldwijd - onlangs uit op Blu-ray schijf. Hieronder een blik op de uitgave, inclusief het bonusmateriaal.
Bekijk de afbeelding
Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: augustus 2018 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: oa. Nederlands | EAN: 5051889622901 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment
De schijf van deze Blu-ray uitgave van The 15:17 to Paris zit verpakt in een standaard blauwe keepcase, met daaromheen een vergelijkbare sleeve. De hoes laat de filmposter zien, met op de achterkant onder meer de vermelding van de twee extra's. De leeftijd: 12 jaar.
Beeld
Met de beeldkwaliteit van deze Blu-ray uitgave van Warner Bros. is helemaal niets mis. De scherpte is uitstekend en de kleuren zijn warm en natuurlijk. Van storende ruis is zeker geen sprake en dat maakt het een mooi plaatje om naar te kijken. De opnames in Amsterdam voelen overigens erg realistisch aan; zo komt de film wel erg dichtbij. Verder weinig aan op te merken.
Geluid
De muziek in de film werd verzorgd door Christian Jacob en hier moet je niet al teveel bij verwachten. De nadruk ligt (logischerwijs) op de belevenissen van de drie hoofdpersonages. Het geluid wordt wel aangestuurd door een Dolby Atmos-track (Dolby TrueHD 7.1) en die pakt zeker netjes uit; met vol aanwezig en soms licht bombastische effecten via de subwoofer. Prima track.
Bonusmateriaal
Er staan twee featurettes op de schijf. De eerste is The 15:17 to Paris: Making Every Second Count. In deze video van ruim acht minuten aandacht voor het maken van een film op de trein. Erg aardig gedaan, al zijn onderwerpen soms wat te summier behandeld. Ook aardig is The 15:17 to Paris: Portrait of Courage waarin de drie helden aan het woord komen. Ze hebben het uiteraard vooral over hun ervaring uit 2015.
Gewaagd, maar helaas beperkt geslaagd experiment
The 15:17 to Paris is dus niet Eastwoods succesvolste film. Wel valt het de regisseur te prijzen dat hij de daadwerkelijke helden uit 2015 de hoofdrol gaf. De film komt echter helemaal niet uit de verf, zeker doordat het beloofde hoogtepunt pas aan het einde van de rit zit. Al met al goed bedoeld, maar missie te beperkt geslaagd. Op dit moment wachten de fans op The Mule. Eastwoord regisseert die film niet alleen, hij zal ook weer te zien zijn voor de camera; voor het eerst sinds Trouble with the Curve uit 2012. De trailer voor The 15:17 to Paris: