Nederlands films worden steeds minder populair. Over een periode van vijf jaar is het aantal bioscoopgangers voor deze films van eigen bodem met 36% gedaald. Deze daling is opvallend, omdat het bezoek aan buitenlandse films in diezelfde periode juist met 30% is gestegen. Ook in 2018 lijkt deze negatieve trend zich door te zetten, want in de eerste paar maanden van dit jaar is het marktaandeel van de Nederlandse film nog verder gezakt.
Piraten en Netflix
Als belangrijkste oorzaken noemt de FDN de piraterij, de opkomst van online streamingsdiensten als Netflix en de selectieve financiering van het Filmfonds. Volgens de FDN subsidieert het Filmfonds te weinig films voor het grote publiek en verdwijnt er te veel geld naar documentairs en kleinere, artistieke producties die commercieel niet interessant zijn. De FDN vindt de regels van het Filmfonds te selectief en vreest een verdere instorting van de markt als er niet snel iets verandert.
Door allerlei ontwikkelingen op de filmmarkt is er tevens minder privaatgeld beschikbaar, waardoor er volgens de FDN simpelweg minder publieksfilms kunnen worden gemaakt, die het bovendien ook nog eens met minder budget moeten doen. Volgens de FDN betekent minder geld ook minder kwaliteit. Ook is de bereidheid om te investeren in de thuismarkt voor DVD en Blu-ray is verminderd. Tevens zien de commerciële televisiezenders hun reclame-inkomsten ook teruglopen, waardoor zij minder investeren in content.
Bekijk de afbeelding
Aanbevelingen FDN
In haar rapport geeft de FDN ook een aantal aanbevelingen. Zo vindt de FDN dat er meer films moeten worden gemaakt die aantrekkelijk zijn voor brede lagen van de maatschappij. Daarbij zou de sector minder afhankelijk moeten worden van de buitenlandse films, die wel goed en tevens steeds beter scoren aan onze nationale bioscoopkassa's. Volgens de FDN is er niet per se meer subsidie nodig om deze doelen te kunnen bereiken, maar moeten de huidige gelden anders worden verdeeld.
Bekijk de afbeelding
Reacties publiek
De films van eigen bodem worden dikwijls gemaakt door hetzelfde kleine clubje filmproducenten en regisseurs, veel diversiteit, originaliteit en creativiteit is er dan ook niet echt. Daarbij is de definitie van het begrip 'publieksfilms' ook niet duidelijk. Is het onlangs uitgekomen Redbad een film voor het grote publiek? Schijnbaar niet, want ondanks dat de film bijna vier miljoen subsidie van het Filmfonds heeft opgeslokt, wist de film in zijn openingsweek nog geen 20.000 bezoekers te trekken.
Niet iedereen reageert dan ook even meelevend op de noodkreten van de FDN. Op internet noemen mensen Nederlandse films 'erbarmelijk slecht', evenals de acteurs die erin spelen. Ook het feit dat er constant dezelfde gezichten te zien zijn, valt ook niet in goede aarde. Daarnaast denken sommigen dat de piraterij een excuus is. "Beetje makkelijk om te zeggen dat het allemaal door piraterij komt. Lijkt me eerder aan de kwaliteit en de genres van de films te liggen", schrijft iemand bijvoorbeeld.