In 1998 kocht Sony de rechten van het populaire personage Spider-Man. Een slimme zet, want de eerste films die werden gemaakt door regisseur Sam Raimi waren een groot succes en werden dus ook goed ontvangen door de fans. De reboot uit 2012 werd, ondanks de teleurstelling onder sommigen dat de oude reeks niet werd voortgezet, ook goed ontvangen. Het vervolg uit 2014 kon echter op minder succes rekenen en presteerde ook veel minder dan Sony Pictures had gehoopt, zo blijkt ook uit uitgelekte e-mails die zijn verkregen na een groot hackschandaal bij de studio.
Wist je dat Sony voor 25 miljoen dollar eigenlijk de filmrechten van alle helden van Marvel had kunnen overkopen destijds? Gisteren vertelde Filmtotaal-redacteur Jim Pedd daar meer over in een interessant artikel!
Met de teleurstellende prestaties van The Amazing Spider-Man 2, vielen ook de verdere plannen die Sony had rondom de wereld van de New Yorkse superheld in het water. Volgens bronnen heeft The Amazing Spider-Man 2 uiteindelijk slechts 20 miljoen dollar winst opgeleverd. Die film kwam in mei 2014 uit en volgens filmjournalist Ben Fritz, werkzaam bij The Wallstreet Journal, zag Marvel Studios' hoofdproducent Kevin Feige toen zijn kans om de rechten van Spider-Man terug te halen. Ook hij wilde namelijk, net als vele fans van zijn werk, de slingerende held introduceren in zijn filmuniversum.
Zijn eerste zet maakte hij tijdens een lunchafspraak met Sony-bazin Amy Pascal. Feige had al regelmatig contact met Pascal. Zo gaf hij haar nog allerlei goed bedoelde adviezen tijdens de productie van The Amazing Spider-Man 2, aangezien men al voor de release twijfels had over de ontvangst van de prent. Tijdens die lunch deed Feige het voorstel aan Pascal om een eventuele volgende Spider-Man-film te laten produceren door Marvel zelf, maar dat voorstel viel behoorlijk verkeerd bij Pascal, die volgens Fritz zo boos werd op Feige dat ze haar boterhammen naar hem toegooide.
Bekijk de afbeelding
Hoe die ontmoeting verder precies verliep, weten we niet, maar uiteindelijk ging het balletje dus alsnog rollen en onderhandelden de twee studio's alsnog totdat de deal op tafel lag zoals we die vandaag de dag kennen. Pascal vertrok in 2015 bij Sony, maar bleef met haar productiebedrijf wel betrokken bij de realisatie van het alom geprezen Spider-Man: Homecoming en bij toekomstige andere (gerelateerde) films. En met de komst van Spider-Man naar het Marvel Cinematic Universe zijn in ieder geval ook de meeste fans enorm blij. Iedereen weer gelukkig, maar wie van de twee zou die lunch toch hebben afgerekend?