De afgelopen tijd lijkt het aantal producties die in Nederland worden opgenomen toe te nemen. Deels zal dat komen door een stimuleringsfonds dat de Nederlandse overheid in het leven heeft geroepen. Nederland heeft sinds 2014 namelijk 20 miljoen euro beschikbaar gesteld om - met succes - grote internationale producties naar ons koude kikkerlandje te halen. Naast dat dit natuurlijke leuke prestigeprojecten zijn voor ons als land, leveren die films ook nog eens een boel geld en werkgelegenheid op. Een win-win-situatie dus!
Bekijk de afbeelding#1 Dunkirk (2017)
In juli vorig jaar draaide befaamd regisseur Christopher Nolan enkele weken lang op het IJsselmeer, vlakbij het vissersdorpje Urk, voor zijn inmiddels bekroonde oorlogsdrama Dunkirk. Op aanraden van zijn cinematograaf Hoyte van Hoytema, een Nederlander, draaide Nolan zijn film over 'Operatie Dynamo' (1940) deels op de rustigere Nederlandse wateren.
De filmproductie trok een hoop bekijks, maar Nolan staat erom bekend zijn sets zo strak mogelijk af te schermen. Pech voor die vele gillende tienermeisjes die ook op Urk waren afgestormd om een glimp op te vangen van voormalig One Direction-zanger Harry Styles, die in Dunkirk zijn speelfilm debuut maakte.
Bekijk de afbeelding#2 The Hitman's Bodyguard (2017)
Dit jaar verscheen ook The Hitman's Bodyguard, welke grotendeels in Amsterdam is opgenomen. Zo scheurden hoofdrolspelers Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson door de Amsterdamse grachten voor een spectaculaire over-de-top actiescène. Ook werden er scènes gedraaid in Den Haag.
Er speelden ook een aantal Nederlandse acteurs mee in de film over 's werelds beste persoonsbeveiliger, die een beruchte huurmoordenaar moet beschermen, die wil getuigen tegen een Oost-Europese dictator. Zo waren Tine Joustra, Barry Atsma, Noortje Herlaar en Abbey Hoes te zien in de film, evenals een hoop Nederlandse figuranten! Gaaf!
Bekijk de afbeelding#3 The 15:17 to Paris (2018)
In februari 2018 verschijnt de nieuwste film van regisseur Clint Eastwood over de terroristische aanslag die plaatsvond op een internationale treinrit van de Thalys tussen Amsterdam en Parijs. Twee Amerikaanse soldaten en hun vriend ontdekken een IS-terrorist aan boord en besluiten de - gelukkig - knullige man heldhaftig in te rekenen.
Eastwood castte geen acteurs voor de drie hoofdrollen, maar de twee militairen en hun meereizende vriend zelf. Een unieke creatieve keus! Voor The 15:17 to Paris heeft aantal scènes opgenomen bij het Centraal Station van Amsterdam, plus een aantal Hollandsche landschapshots. In de Amerikaanse filmstudio's zijn enkele scènes gedraaid in een Amsterdams café, maar die zijn dus niet echt-Nederlands!
Bekijk de afbeelding#4 The Fault in our Stars (2014)
Deze romantische en emotionele dramafilm van regisseur Josh Boone, gebaseerd op het populaire tienerboek van auteur John Green, is een ware tranentrekker. The Fault in our Stars vertelt het verhaal van twee jonge mensen wiens leven is getekend door de vreselijke ziekte kanker, maar het geluk in elkaars armen vinden.
Voor deze film waren hoofdrolspelers Shailene Woodley en Ansel Elgort drie dagen in onze hoofdstad. In de boekverfilming wordt onder andere het Anne Frank Huis bezocht, maar deze scènes zijn in Amerika gedraaid in een studio. Grappige weetje: dankzij de film werd het houten bankje aan de Leidsegracht waar de twee hoofdrolsterren op zaten zelfs een kleine bedevaartsoord voor de fans van Een weeffout in onze sterren (zie foto).
Bekijk de afbeelding#5 Kidnapping Mr. Heineken (2015)
Misschien is deze laatste productie, gezien het feit dat de film enorm is geflopt, het niet helemaal waard om te benoemen in dit lijstje, maar alsnog is Kidnapping Mr. Heineken natuurlijk een met Nederlandse invloeden doordrenkte film. Volgens Filmtotaal-recensente Michelle Iwema was de film een 'een niet waarheidsgetrouwe internationale, glossy bewerking van het boek van Peter R. de Vries'.
De vertelling van de spraakmakende ontvoering van de stinkend rijke bierfabrikant, waarin grote namen als Anthony Hopkins en Sam Worthington meespeelden, werd grotendeels in Amsterdam opgenomen. De stad waar de ontvoering van Freddy Heineken zich destijds, in 1983, ook afspeelde.
Andere voorbeelden van films die deels in Nederland zijn opgenomen, zijn: de Sean Connery James Bond-klassieker Diamonds Are Forever (1971), Girl with a Pearl Earring (2003) met een piepjonge Scarlett Johansson en de actiefilm Ocean's Twelve (2004).
Wat is jouw favoriete Hollywoodfilm met een nationaal, Hollands tintje? Laat het ons weten!