MoviePass en Premium VOD moeten impuls geven aan bioscoopfilms

MoviePass en Premium VOD moeten impuls geven aan bioscoopfilms

Bezoek en opbrengst bioscooptitels flink in de min.

Ondanks recordopbrengsten voor een aantal blockbusters gaat het niet helemaal naar wens in Hollywood. Steeds vaker trekken alleen de allergrootste titels - de zogenoemde tentpoles - massaal het publiek en hebben kleinere bioscooptitels het nakijken. Zeker in de zomermaanden is er een terugloop. De financieel zeer teleurstellende zomer van 2017 roept om veranderingen. In de States daalde de omzet al met bijna 14% deze zomer ten opzichte van vorige zomer. Om meer mensen naar de bioscoop te lokken en geld te verdienen aan nieuwe films zijn er nu twee grote veranderingen.

MoviePass
De eerste oplossing is een goedkope bioscooppas, zoals de Movie Pass van Vue en de Unlimited passen van Pathé. De Nederlandse varianten kosten zo'n 19 euro per maand voor onbeperkte (standaard) toegang tot de bioscoop. De Amerikaanse MoviePass kost nu slechts $9,95 voor (standaard) toegang tot één film per dag; de prijs van ongeveer één bioscoopkaartje. MoviePass werkt samen met bijna alle Amerikaanse bioscoopketens en de pas kostte eerder maar liefst 50 dollar.

Premium VOD
Deze realisatie van Premium Video On Demand (VOD) speelt al jaren. Er wordt nu verwacht dat begin 2018 een start wordt gemaakt met deze dienst. Het komt erop neer dat bioscoopfilms eerder online te bekijken zijn, uiteraard tegenover een hogere vergoeding dan nu het geval bij standaard VOD-releases. Voor zo'n maandelijke prijs van zo'n 30 tot 50 dollar zouden bioscoopfilms al na zo'n vier tot zes weken (of misschien wel 17 dagen) online te bekijken zijn.

Om Premium VOD succesvol te maken, moeten er wel meerdere studio's deelnemen. Universal, Warner en Lionsgate zouden er oren naar hebben. Zonder voldoende draagvlak zouden bioscopen in opstand kunnen komen en films kunnen boycotten. Bioscopen verdienen namelijk meer aan films als ze langer in de bioscoop te zien zijn. Comcast, Apple en Amazon zouden al aan Premium VOD-platformen werken.

Wat vind jij?
Beide ontwikkelingen hebben voor- en nadelen voor de bioscoopketens. Het lijkt er echter wel op dat de distributeurs meer inspelen op de behoefte van de filmliefhebber: goedkoper en eerder video on demand. Wat vind jij van MoviePass en Premium VOD?



NieuwsFilm

meest populair