In aanwezigheid van veel vrienden van het Filmjaarboek, waaronder sponsoren en redacteuren, ontving Martin Koolhoven (Brimstone) vrijdag 21 april in EYE het eerste exemplaar van het Filmjaarboek 2016/2017. Hans Beerekamp, NRC Handelsblad-journalist, redactielid van het Filmjaarboek en bestuurslid Stichting Filmuitgaven, nam deze taak na een gloedvol betoog over het voortbestaan van het Filmjaarboek, op zich.
Het Filmjaarboek 2016/2017 is een uitgave van Amsterdam University Press. In het boek vindt u beschrijvingen en uitgebreide credits van alle bioscoopfilms die in 2016 in Nederland zijn uitgebracht.
Het Filmjaarboek is een bron van informatie voor iedere filmliefhebber, en is zowel professioneel als thuis te gebruiken. Naast de uitgebreide credits houdt het Filmjaarboek de belangrijkste en spraakmakendste films van 2016 tegen het licht in vier artikelen. Welke films doen ertoe, welke trends blijken een lange adem te hebben en welke vergeten feiten zijn komen bovendrijven?
Auteur van het Jaar: Paula van der Oest (Tonio)
De auteur van het jaar is dit keer Paula van der Oest. Zij maakt al twintig jaar films die de maakbaarheid van het leven ter discussie stellen, met Tonio als hoogtepunt. Haar personages worden gedwongen om een pas op de plaats te maken, en komen er dan achter wat het leven echt de moeite waard maakt. Floortje Smit (de Volkskrant) schreef een uitgebreid profiel van haar werk.
Isabelle Huppert, de koningin van de artfilm
Isabelle Huppert maakte in 2016 een dubbelslag met Elle en L'avenir, veroverde vervolgens Hollywood en won talloze grote prijzen. Huppert speelt vaak vrouwen met een geheim en een innerlijke onrust. Hoe een roodharige sproetenkop uitgroeide tot de Koningin van de Europese artfilm, beschreven door filmjournalist Belinda van de Graaf (Trouw).
De Festival Atlas: het festivallandschap in kaart gebracht
De klacht klinkt steeds vaker: er zijn te veel filmfestivals. Maar hoe is die stelling hard te maken, als er geen cijfers zijn over de filmfestivals die in Nederland worden gehouden? De Festival Atlas biedt uitkomst door het festivallandschap in kaart te brengen, geïnventariseerd door Joost Broeren-Huitenga (Het Parool, de Filmkrant).
Jaaroverzicht met de belangrijkste films en trends
In het Jaaroverzicht van Karin Wolfs blijkt dat 2016 een jaar was waarin ieder in zijn eigen werkelijkheid leek te leven. De camera was subjectiever dan ooit. De musical herleefde. Welkom in La La Land: waanvoorstelling of reality check?
Bekijk de afbeelding
Het Filmjaarboek is ook dit jaar weer verheugd over de samenwerking met EYE, een vanzelfsprekende partner van het Filmjaarboek, als het gaat om het nauwgezet vastleggen wat er op filmgebied gaande is.
De Vrienden van het Filmjaarboek helpen al jaren met het voortzetten van de in 1980 begonnen traditie om alle in de bioscoop uitgebrachte films jaarlijks te inventariseren. Ook dit keer is weer de uiterste zorg besteed aan het doen van naspeuringen naar de in Nederland uitgebrachte titels en het verzamelen van de namen van acteurs en technici, bezoekcijfers, soundtracks, de juiste beeldverhoudingen (de zogeheten 'aspect ratio') en dvd-gegevens. Voor de inhoudelijke besprekingen werd opnieuw een beroep gedaan op een keur aan gevestigde filmscribenten, die tezamen een breed scala aan dagbladen, weekbladen en filmtijdschriften, maar ook filmbedrijven vertegenwoordigen.