'Get Out'-acteur reageert op kritiek van Samuel L. Jackson

'Get Out'-acteur reageert op kritiek van Samuel L. Jackson

Hij zag liever een Afrikaanse-Amerikaan in de thriller, i.p.v. een Engelsman.

Met zijn regiedebuut Get Out poogde Jordan Peele rassenverhoudingen in de schijnwerpers te plaatsen. Dit is hem gelukt, want vorige week stipte Samuel L. Jackson tijdens een interview via de radio aan liever een zwarte Amerikaan in de hoofdrol te hebben gezien dan Engelsman Daniel Kaluuya. Jackson (68 jaar) onthulde onder meer het onderstaande.

"Ik ken de jongeman in de film, en hij is Brits. Er zijn veel zwarte Britten die werken, continue. Ik heb de neiging mij in te beelden hoe de film zou zijn met een Afro-Amerikaan, iemand die zo'n situatie echt begrijpt. Want Daniel komt uit een land waar interraciaal daten al honderd jaar voorkomt. Er zijn nog maar een stuk of acht echte blanke mensen in het Verenigd Koninkrijk... Wat zou een zwarte uit Amerika met de rol hebben gedaan? Ik ben er zeker van dat de regisseur geholpen heeft. Sommige dingen zijn universeel, de meeste niet."

Ook liet Jackson weten waarom Peele hoogstwaarschijnlijk de hoofdrol aan een Engelse acteur gegeven heeft. "Ten eerste zijn ze goedkoper dan wij! Amerikanen kosten niet zoveel, tenzij het om een onbekende zwarte man gaat. Velen denken dat de Engelsen om één of andere reden beter getraind zijn dan wij. Klassiek getraind. Ik weet niet hoe die liefdesverhoudingen liggen. Maar het is goed: iedereen moet werken. Maar we hebben hier ook veel zwarte Amerikanen die werkloos zijn. Ze komen hier naartoe omdat er meer kansen bestaan. En daarnaast worden ze hier dan ook echt betaald."

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens-acteur John Boyega, eveneens een donkere acteur uit Engeland, liet kort na het uitkomen van Jackson's woorden het volgende weten via Twitter: "Zwarte Britten vs. zwarte Amerikanen. Een ongelofelijk stom conflict waar we geen tijd voor hebben." Daar is Kaluuya (27 jaar) het vermoedelijk ook mee eens, die uitgebreid met GQ Magazine sprak over het feit dat hij zich continue moet bewijzen als zwarte man.

"Als ik in de buurt van andere zwarte mensen ben, dan doen ze me anders voelen omdat ik een donkere huid heb. Ik heb daarmee geworsteld. Mensen zeiden dan: 'Je bent té zwart.' Vervolgens kom ik in Amerika en dan zeggen ze: 'Je bent niet zwart genoeg.' Ga ik naar Oeganda - spreek ik de taal niet. In India ben ik wel zwart. In de ogen van de zwarte gemeenschap ook. Maar in Amerika ben ik Brits. Gast!"

Kaluuya vervolgt: "Ik respecteer Afro-Amerikanen, echt waar. Ik wil gewoon verhalen vertellen over zwarte mensen. En dit is het frustrerende: om te bewijzen dat ik deze rol kan spelen, moet ik eerst de trauma's onthullen van mijn ervaringen als zwarte man. Ik moet opeens mijn problemen tonen, zodat mensen accepteren dat ik zwart ben. Het maakt niet uit waar ik naartoe ga, ik ben meestal de donkerste persoon in de kamer. Zwarte mensen zie ik als één ras. Ik neem aanstoot aan het feit dat ik me moet bewijzen als zwarte man. Ik begrijp niet waar dat over gaat en probeer het nog steeds te verwerken."



NieuwsFilm

meest populair