No Place For A Rebel in wereldpremière op Movies That Matter 2017

No Place For A Rebel in wereldpremière op Movies That Matter 2017

De Nederlandse documentaire is wereldwijd voor het eerst te zien op het filmfestival in Den Haag

No Place For A Rebel van Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos gaat op zondag 26 maart in première tijdens het Movies that Matter festival in Den Haag.

De documentaire gaat over een jonge Oegandese strijder die als kind door het Lord's Resistance Army (LRA) van Joseph Kony werd ontvoerd en na zestien jaar strijden als volwassen oorlogscommandant terugkeert naar huis. Nu moet hij het leven als gewoon burger oppakken. De documentaire haakt in op de huidige zaak van het Internationale Strafhof in Den Haag tegen Dominic Ongwen, voormalig topcommandant van het LRA die ook op jonge leeftijd als kindsoldaat werd gerekruteerd.

Synopsis

Zestien jaar nadat Opono Opondo als kind werd ontvoerd door de Lord's Resistance Army (LRA), de rebellengroep van Joseph Kony in Noord-Oeganda, weet hij te ontsnappen en het leger te verlaten. Thuis staat hij voor een nieuwe uitdaging: weer een 'gewoon' leven op te bouwen en zich te verzoenen met zijn familie.

''Dit is pas het echte leven. Kom ook naar huis'', verkondigt Opono over de radio aan zijn kameraden die nog in de LRA zitten. Maar zonder zijn vertrouwde geweer worstelt hij met de regels van het burgerleven. Hoewel hij alles aanpakt - leert brommerrijden, een cursus ondernemen volgt en visitekaartjes laat drukken - realiseert Opono zich hoe moeilijk het is om zijn draai te vinden tussen de mensen tegen wie hij bijna zijn hele leven vocht.

Het is moeilijk zich opnieuw te verbinden met de mensen die het dichtst hem staan: zijn moeder, zijn broer en oom. Alleen bij zijn beste vriend Tabu, ook een ex-rebel die nu sateetjes verkoopt, kan Opono ontspannen. Maar de extraverte Tabu, die het wél voor elkaar heeft, confronteert Opono tegelijkertijd met alles wat hij mist.

Wanneer zijn voormalig kameraad, LRA-topcommandant Dominic Ongwen ook deserteert, wordt deze opgepakt en berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Deze rechtszaak confronteert Opono met vragen over schuld en verantwoordelijkheid. Hij neemt een belangrijk besluit om zijn eigen toekomst te redden.

Over de regisseurs

Maartje Wegdam (1982) werkte als regisseur en cameravrouw voor uiteenlopende documentaire projecten onder andere de prijswinnende film The Abominable Crime (VS, 2015) van regisseur Micah Fink. Naast haar werk als filmmaker doceert zij audiovisual storytelling aan de Hogeschool Utrecht.

Ariadne Asimakopoulos (1984) deed onderzoek naar gerechtigheid en verzoening in Noord-Oeganda in het geval van voormalig kindsoldaten die opgroeien tot volwassen daders van oorlogsmisdaden. Naast haar werk als filmmaker is ze werkzaam voor verschillende organisaties op het snijvlak van jongeren, vrede, en veiligheid.

De makers over de film: ''Een film maken over een (ex)-kindsoldaat is manoeuvreren in een mijnenveld van clichés. Hen portretteren als de slachtoffers van geweld, als de 'lucky few' die het leven een tweede kans biedt of anderzijds als brute, gehersenspoelde moordmachines, reduceert hen tot de bekende stereotypen. Niet alleen doet dergelijke verbeelding geen recht aan hun identiteit, het is ook misleidend. Verhalen van kindsoldaten kennen we allemaal, maar wat gebeurt er als ze volwassen zijn en terug naar huis komen?''

NieuwsFilm

meest populair