De Indiase filmcensor heeft verboden dat Lipstick Under My Bhurka wordt vertoond in de Indiase bioscopen. Lipstick Under My Bhurka is een feministisch drama van regisseuse Alankrita Shrivastava.
In 2016 won de film nog de Spririt of Asia Award op het Tokyo International Film Festival en de Oxfam Award voor beste film over gender gelijkheid bij het Mumbai Film Festival.
De Central Board of Film Certification (CBFC), de Indiase censor, besloot echter dat de film niet mag gedistribueerd worden omdat het een ''op dames geörienteerde film is, over hun fantasiën boven hun leven. Er zitten sexscènes in, scheldwoorden, audio pornografie en er wordt een deel van de samenleving belicht die gevoelig ligt.''
Vooral die eerste deelzin is veelzeggend. Alankrita Shrivastava reageerde dan ook op het verbod met "Dit is een aanval op het recht van vrouwen om hun verhalen te vertellen vanuit een vrouwelijk perspectief. Het is ook een duidelijke aanval op de vrijheid van meningsuiting. Hoe diepgeworteld discriminatie tegen vrouwen is in India blijkt maar weer uit zulke beslissingen. In een land waar zoveel geweld tegen vrouwen is en zo'n dubbele standaard wordt gehanteerd jegens vrouwen, worden onze verhalen onderdrukt in plaats van dat aangemoedigd wordt dat vrouwen hun eigen verhaal vertellen. Ik ga deze uitspraak bestrijden en er alles aan doen om te zorgen dat het Indiase publiek de film kan zien.''
De CFBC weigert of censureert regelmatig films. Zo werden een heteroseksuele seksscène en een homoseksuele zoen uit Oscarwinnaar Moonlight geknipt, en scheldwoorden van de geluidsband gehaald, voordat de film in India vertoond mocht worden.
In Nederland heeft de CFBC echter gelukkig niets te zeggen, en komende week is Lipstick Under My Bhurka wél in ons land te zien, op het CinemAsia filmfestival te Amsterdam.
In India verbannen, in Amsterdam te zien: 'Lipstick Under My Burkha'
Op CinemAsia is gelukkig wel alle vrijheid voor films over vrouwen.