Gabrielle Union en Nate Parker over de verkrachtingszaak die ''The Birth of a Nation'' achtervolgt

Gabrielle Union en Nate Parker over de verkrachtingszaak die ''The Birth of a Nation'' achtervolgt

De regisseur van de film, Nate Parker, werd enkele jaren geleden vrijgesproken van verkrachting

Het is goed mogelijk dat jullie al het een en ander over The Birth of a Nation hebben gehoord; zo won deze film laatst nog de jury- en publieksprijs tijdens het Sundance festival en is hij ook al een Oscar favoriet. Maar er is ook een grote controverse aan de gang rondom de film; Nate Parker werd jaren geleden vrijgesproken van verkrachting en nu blijkt dat het vermeende slachtoffer onlangs zelfmoord heeft gepleegd.

De broer van het slachtoffer liet weten dat ze de gebeurtenissen nooit helemaal had kunnen verwerken: ''langzaam maar zeker verloor ze haar grip op de realiteit en uiteindelijk leidde dat tot een overdosis''.

Nadat Nate Parker (van o.a. Arbitrage) dit te horen kreeg, zette hij in een reactie op Facebook: ''Ik kan jullie niet vertellen hoe moeilijk het is om te horen dat de vrouw haar leven beëindigd heeft. Dit moet verschrikkelijk zijn voor haar familie''. Verder uitte hij ziijn mening over wat er al die jaren geleden gebeurde: Ik blijf erbij dat wat er die nacht plaatsvond met wederzijds goedvinden gebeurde. Maar als vader en gelovige terugblikkend op die tijd weet ik nu dat ik toen slimmer had moeten zijn.".
Actrice Gabrielle Union (van o.a. Bad Boys II), die op haar 19de slachtoffer van verkrachting werd (wat voor haar aanleiding was om advocate te worden voor slachtoffers van seksueel misbruik), speelt in ''Birth of a Nation'' een doofstomme, verkrachte vrouw. Ze accepteerde de rol vanwege het feit dat ze ''zich gemakkelijk kan vereenzelvigen met het personage en haar hierdoor sterker kan laten overkomen''. Over de verkrachtingszaak had ze het volgende te zeggen: verkrachting is een bonzende pijn en voor sommigen wordt deze op een gegeven moment gewoon te veel. Posttraumatische stress-stoornis is iets wat vele slachtoffers de rest van hun leven met zich meedragen. Toen ik het verhaal van Nate Parker te horen kreeg, werd ik misselijk. Deze film is belangrijk en baanbrekend, Nate's verhaal moet serieus genomen worden.''

Had Nate al die jaren geleden ''toestemming''? Wellicht wel. Al heeft hij zelf toegeven nooit een verbale bevestiging gekregen te hebben en zelfs al zei ze niet ''nee'', zwijgen betekent zeker geen ''ja''. Al is het vaak lastig de lichaamstaal te lezen en te begrijpen, het feit dat je misschien geen ''nee'' te horen krijgt en dit dan interpreteert als een toestemming is op zijn zachtst gezegd verkeerd, of zelfs crimineel.''

Ze hoopt dat de film zal dienen als een les: ''ik geloof dat de de film ons de gelegenheid geeft om mensen duidelijk te maken dat dit soort situaties moet stoppen in scholen, slaapzalen, studentenhuizen, appartementen of waar dan ook waar jonge mensen zich treffen.'' Bovendien hoopt ze dat ze met haar rol verkrachte vrouwen kan helpen om meer voor zichzelf op te durven komen en er al het mogelijke aan gedaan wordt om verkrachtingen en aanrandingen in de toekomst te voorkomen.

Het gerucht gaat dat de vrouw destijds verkracht werd door Parker en een vriend van hem toen ze buiten bewustzijn was. Als gevolg hiervan hebben al de nodige mensen aangegeven de film niet te willen zien.



NieuwsFilm

meest populair