Robert Altman wil film over Mata Hari maken

De Amerikaanse filmregisseur Robert Altman wil een film over Mata Hari maken, zo zegt hij in een interview met de Oostenrijkse krant Der Standard. De in 1876 in Leeuwarden geboren danseres werd in 1917 wegens spionage voor de Duitsers in Frankrijk geëxecuteerd.

Mata Hari woonde van haar zesde tot dertiende jaar in de Friese hoofdstad. Als populaire danseres verkeerde ze gedurende de Eerste Wereldoorlog in de hoogste kringen. Nadat ze van spionage was beschuldigd, werd ze op 15 oktober 1917 door de Duitsers gefusilleerd.

Altman, maker van klassiek geworden films als M.A.S.H. en Nashville, zegt niet te geloven dat Mata Hari een spionne was. Hij wil in zijn film ,,verschillende visies op dezelfde gebeurtenis'' geven. Altman hoopt de actrice Cate Blanchett te kunnen strikken voor de rol van de wereldberoemde danseres. Blanchett is onder meer te zien in de twee populaire verfilmingen van het boek Lord of the Rings van J. Tolkien. Ze zal ook te zien zijn in het laatste deel van de trilogie van Tolkien die naar verwachting dit jaar uitkomt.



NieuwsFilm

meest populair