Oscar-nominatie voor Zus & Zo

Paula van der Oest is met haar film ´Zus & Zo´ genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film. In de strijd om het felbegeerde gouden beeldje neemt Van der Oest het op tegen vier anderen.

De concurrenten zijn de Finse film The Man without a Past van Aki Kaurismäki, de Chinese film Hero van Zhang Yimou, de Mexicaanse film El Crimen del Padro Amaro van Carlos Carrera en de Duitse film Nowhere in Africa van Caroline Link. "Die laatste film wordt door de meeste mensen als uiteindelijke winnaar getipt", geeft Van der Oest aan. "Ik denk niet dat wij gaan winnen, maar met de nominatie ben ik al heel tevreden."

Nu de nominatie bekend is en ook op CNN is genoemd, denkt de regisseur veel contacten te kunnen leggen voor het realiseren van nieuwe filmprojecten. ,,Zus & Zo kwam op 6 mei uit, de dag dat Pim Fortuyn werd vermoord. Dat drukte het bioscoopbezoek (45.000), terwijl de kritieken wel goed waren. Maar deze nominatie maakt veel goed.''

De tragikomedie Zus & Zo van regisseur Paula van der Oest vertelt het verhaal van drie zussen. Wanneer hun homoseksuele broer Nino aankondigt te gaan trouwen om zo de erfenis van hun vader veilig te stellen, doet het drietal er alles aan om het huwelijk van hun broer te saboteren. Monic Hendrickx, Anneke Blok, Sylvia Poorta, Halina Reijn, Annet Nieuwenhuyzen en Jacob Derwig spelen de hoofdrollen in Zus & Zo. Jacob Derwig kreeg voor zijn rol als broer Nino al een Gouden Kalf.

Mocht ´Zus & Zo´ een Oscar winnen, dan bevindt regisseur Paula van der Oest zich in goed gezelschap. Fons Rademakers zorgde in 1986 met ´De Aanslag´ voor de eerste Nederlandse Oscar. In 1995 scoorde Nederland met de film ´Antonia´ van regisseuse Marleen Gorris. Mike van Diem kreeg in 1997 een Oscar voor zijn film ´Karakter´. Michael Dudok de Wit won in 2000 een Oscar voor zijn korte animatiefilm ´Father and Daughter´.

Zie ook: http://www.oscar.com/nominees/nomineelist.html > http://www.oscar.com/nominees/nomineelist.html website Oscars voor alle nominaties



NieuwsFilm

meest populair