Stichting BREIN begint zaak over streamen uit illegale bron

Filmspeler.nl moet eraan geloven in deze zaak.

Stichting BREIN is een rechtszaak begonnen tegen de website Filmspeler.nl, met de intentie om het EU-Hof een oordeel te laten vellen over de vraag of streamen uit illegale bron onrechtmatig is. Daarnaast wordt gekeken of mediaspelers die verkocht worden, inclusief links naar websites met illegale streams, wel door de beugel kan.

Filmspeler.nl is aangeklaagd omdat het mediaspelers verkoopt, met voorgeïnstalleerde addons. Die linken naar websites waar illegale streams aangeboden worden. De addons zijn op het internet beschikbaar en worden dus gewoon voor de koper voorgeïnstalleerd. Maar volgens BREIN is dit niet in overeenstemming met de wet.

Het EU-Hof moet nu bekijken of het verkopen van de mediaspelers mededeling aan het publiek is, of dat het moet kunnen, omdat ze vrij beschikbaar zijn op het internet. De centrale vraag is dan ook of een hyperlink inbreuk kan maken. Eerder oordeelde het Hof nog dat streamen moet kunnen, omdat het bestanden betreft van tijdelijke aard. Of die vlieger nu nog op gaat, is natuurlijk de vraag en die zal snel beantwoord worden.



NieuwsFilm

meest populair