Gezellig. Het is een woord dat je misschien niet altijd meteen met een filmfestival associeert, maar het is zeker van toepassing op het Cinemasia Film Festival. Dat komt deels door de fijne films, door het lekkere Aziatische eten en de locatie, maar ook zeker door de festivalmedewerkers en vrijwilligers. Vandaag is de laatste van zes dagen dat je in Kriterion mooie Aziatische films kunt zien, waarbij elke dag eten uit een andere Aziatische keuken wordt geserveerd. CinemAsia toert daarna nog door het land, van 10 tot 12 april in Eindhoven, op 18 april in Den Haag en tenslotte op 19 april in Rotterdam.
Op de eerste dag van het festival kon je een Bentobox bestellen. Deze Japanse mengeling van verschillende ingrediënten en gerechten, die samen zorgen voor een heerlijke, goed uitgebalanceerde maaltijd, is een uitstekende metafoor voor CinemAsia. De films op het festival komen uit heel Azië, maar wel alleen het Oosten en Zuiden van het continent. Logisch, want daar worden ook de meeste films uit het werelddeel gemaakt. De grote filmlanden als Japan, China, Zuid-Korea en India zijn natuurlijk vertegenwoordigd, maar er draaien ook films uit kleinere landen als Vietnam, Indonesië en de Filipijnen.
Shift is afkomstig van die laatstgenoemde eilandengroep. Een klein romantisch drama waarin een jonge vrouw met allerlei creatieve talenten en passies wegkwijnt in een callcenter. Terwijl haar vriendschap met een mooie homo ingewikkeld wordt, doordat ze langzaamaan voor hem valt. Ontroerend, af en toe grappig en sterk geacteerd door de twee hoofdrolspelers. Een heel ander soort film dan de slow cinema van Lav Diaz, Adolfo Alix en Brilliante Mendoza waar de Filipijnen op internationale festivals om bekend staan vandaag de dag. Zowel vanwege de losse stijl als de focus op de moderne jonge middenklasse in de grote stad.
Garuda Power laat ook een minder bekend geluid horen, dat van de Indonesische actiefilm. Deze documentaire onderzoekt de hele geschiedenis van het genre op de eilandengroep, van de jaren twintig tot aan The Raid 2. Mooi is hoe aan de ene kant de ontwikkeling en de b-film kwaliteiten van de actiefilms door de jaren heen worden belicht door lokale kenners aan het woord te laten, maar ook het culturele belang van de actiefilms in Indonesië getoond wordt. Vanavond nog te zien in Kriterion.
Chasuke's Journey is de slotfilm van het festival, en dus ook vanavond nog te zien. Tweemaal zelfs, zowel in combinatie met een Japanse maaltijd als zonder. Een fantasierijke komedie waarin scriptschrijvers in de hemel de verhalen van al onze levens schrijven. Chasuke serveert hen thee en ziet zo alle verhalen voorbijkomen. Hij trekt zich het lot van een jongedame aan, en daalt af naar de aarde om te voorkomen dat er vroegtijdig een eind aan haar bestaan komt. Daar aangekomen blijkt onze wereld vreemder en onvoorspelbaarder te zijn dan hij gedacht. Een geinige, typisch Japanse film over het kiezen van je eigen levensverhaal, in plaats van je neerleggen bij het lot dat een ander voor je heeft geschreven.
Tsui Harks The Taking of Tiger Mountain behandelt bijna soortgelijke thema's. Niet alleen is het een spectaculaire oorlogsfilm waarin een kleine groep soldaten een grote groep bandieten overmeesterd. Het is bovenal een film over hoe wij verhalen vertellen over het verleden om ons heden betekenis te geven. Het hoogtepunt van het festival. Zo blijkt maar weer dat je voor de beste films uit Azië uiteindelijk toch bij Hong Kong uitkomt. Bijna even geweldig is Peter Chans Dearest, een onvervalste doch zeer effectieve en zelfs originele tearjerker over de sociale problematiek rondom het kidnappen van jonge kinderen, waarin niemand de schurk en iedereen slachtoffer is.
Ten slotte is de debuutfilm Dot 2 Dot een prachtige ode aan de stad Hong Kong in al zijn facetten, en is vanmiddag nog te zien op het festival. Het is de laatste screening in Nederland. De andere twee Hong Kong films zijn nog te zien in Eindhoven van tien tot twaalf april, als onderdeel van CinemAsia on Tour. Zie hier voor meer informatie daarover. Mis de kans niet deze fijne, nog groeiende viering van Aziatische films en cultuur in Nederland mee te maken.
Kijk voor meer informatie en kaartjes op CinemAsia.nl.