Hoe goed voorspelden wij de Oscars 2015?

En deden we het beter dan verleden jaar?



Gisteren werd bekend dat Birdman de grote winnaar was tijdens de uitreiking van Oscars tijdens de 87e Academy Awards. Voorafgaand aan de show plaatsten we de poll Oscars 2015 en nu kijken we terug op het resultaat.

De meest opvallende uitkomst is dat de stemmende FilmTotaal'ers enorm verdeeld waren over welke film de Oscar voor Beste film zou gaan winnen. Uiteindelijk kregen Birdman en Boyhood op de kop af evenveel stemmen! Overigens geen wonder. Boyhood werd langere tijd gezien als de gedoodverfde winnaar en ontving eerder onder meer de BAFTA en Golden Globe voor Beste film.
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
Bijna dezelfde situatie ging op voor Beste regisseur. Met één stem meer wezen de stemmers Boyhood-regisseur Richard Linklater aan als de persoon die het beeldje in ontvangst mocht nemen. Uiteindelijk bleek het Birdman-collega Alejandro Gonzalez Iñárritu die het podium besteeg.

Bij de andere Big Five-categorieën was er meer geluk. Met enkele stemmen meer dan The Grand Budapest Hotel (30%) werd het originele script van Birdman (33%) tot verwachte overwinnaar aangewezen en het was vrij snel duidelijk dat Julianne Moore werd gezien als Beste actrice. De beste acteur bleek weer niet juist voorspeld. Zo'n 41 procent zag het beeldje naar Michael Keaton gaan, maar uiteindelijk werd de Oscar overhandigd aan een andere favoriet, Eddie Redmayne (25%).

Over de vijf extra opgenomen categorieën kunnen we kort zijn. Alle winnaars werden juist voorspeld!

Conclusie: Als FilmTotaal'ers hebben we zeven van de tien opgenomen categorieën goed voorspeld. Een half puntje kan toegekend worden aan het feit dat het een gelijkspel werd bij de belangrijkste categorie. Hiermee scoren we anderhalve punt beter dan in 2014. Verleden jaar werden namelijk zes van de tien categorieën goed voorspeld. Op naar 2016!



NieuwsFilm

meest populair