Benedict Cumberbatch komt op voor Britse homoseksuelen

In een brief is geëist dat er gratie wordt verleend aan 49.000 homoseksuelen.

Benedict Cumberbatch (The Imitation Game, Sherlock) heeft de Britse prins William en zijn vrouw Kate Middleton geëist dat ze gratie verlenen aan 49.000 homoseksuelen.

De acteur, die genomineerd is voor een Oscar, speelde de rol van Alan Turing in The Imitation Game. Alan Turing was in de Tweede Wereldoorlog een briljante codebreker, die vervolgens door de Britse autoriteiten vervolgd werd omdat hij homoseksueel was.

De Britse koningin Elizabeth heeft de wiskundige postuum gratie verleend, maar Benedict is van mening dat dat lang niet genoeg is. "De wetgeving van het Verenigd Koninkrijk heeft duizenden levens van homoseksuelen onmogelijk gemaakt", staat er in de brief.

Ze eisen dat prins William, zijn vrouw Kate Middleton en andere "jonge leiders van vandaag" dat ze de 49.000 homoseksuelen, waaronder 15.000 nog in leven zijn, alsnog gratie verlenen. Een woordvoerder van de koninklijke familie heeft laten weten dat het niet zal reageren, aangezien het "een onderwerp voor de politiek is."

De brief is ondertekend door onder andere het nichtje van Alan Turing, regisseur Morten Tyldum, Benedict Cumberbatch, Stephen Fry en activist Peter Tatchell.

Online heeft de petitie ook al ruim 113.500 supporters.



NieuwsFilm

meest populair