In het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam is 10 december een bijzondere vertoning te zien van de stille klassieker Wings uit 1927. Eric Sleichim en BL!NDMAN maakten voor deze voorstelling een selectie van bestaande percussiestukken uit de 20e en 21e eeuw. Met live electronics vormen ze een nieuwe score voor deze spectaculaire klassieker.
Wings was toen de film werd uitgebracht een enorm succes. Het verhaal over twee jonge gevechtspiloten tijdens de Eerste Wereldoorlog sprak mensen ontzettend aan en de film werd gezien als een van de meest geavanceerde van zijn tijd op het gebied van techniek en realisme. Bij de allereerste Oscaruitreiking won het de prijs voor beste film en beste special effects.
De vrouwelijke hoofdrol wordt vertolkt door Clara Bow. In 1925 speelde ze in The Plastic Age, waarmee ze een van de grootste sterren van haar tijd werd. Ook haar privéleven kreeg veel aandacht toen ze zich verloofde met haar tegenspeler Gilbert Roland, maar kort daarna vreemdging met regisseur Victor Fleming. De toon was gezet en Bow begon bekend te staan voor haar reeks romances met sterren als Bela Legosi, Gary Cooper en John Gilbert.
In 1927 kwam de film It uit, waarna Bow de bijnaam de It-girl kreeg. Het was de Britse romanschrijver en scenarioschrijver Elinor Glyn, die de term voor Bow bedacht na het zien van de film en ' it' omschreef als "datgene wat iemand aantrekkelijk maakt voor anderen". Het is een titel die nog steeds wordt gebruikt voor starlets met erotische aantrekkingskracht die enorme media-aandacht verwerven.
Na It was Bow een van de grootste en meest herkenbare sterren van de filmwereld en Wings bevestigde deze status. Daarna verdween ze echter heel snel van het toneel. De schandalen van haar privéleven werden het publiek te gortig en met de komst van de geluidsfilm kreeg men haar stem te horen. Haar accent zorgde ervoor dat het over was met de sterstatus. Begin jaren dertig trok ze zich helemaal terug uit de filmwereld.
Bow is een van de vergeten sterren van de stomme film en daarom is Wings des te interessanter om eens te zien. Ook voor mensen die helemaal niks met stille films hebben, is Wings een hele toegankelijke. De zeer realistische oorlogsscènes en mooie karakterontwikkeling maken het nog altijd een boeiende en interessante film, zeker in de gerestaureerde versie die 10 december te zien is. Voor filmliefhebbers is de film de doorbraak van Gary Cooper betekende, die hierin een bijrol speelt. Alleen wist hij in tegenstelling tot zijn medespelers wel de overstap te maken naar de geluidsfilm.
Biostip: Wings bij Muziekgebouw aan 't IJ
Eenmalige voorstelling van klassieker uit 1927 met Clara Bow.