Jeff Bridges vertelt over zijn vader

Jeff “The Dude” Bridges vertelt over de lessen die hij heeft geleerd van zijn vader.

Met zes Oscar-nominaties, een gewonnen Oscar en vier decennia acteerervaring, geldt Jeff Bridges (The Big Lebowski, Crazy Heart, TRON: Legacy, True Grit, The Giver) inmiddels als een doorgewinterde oude rot in de filmbusiness.

Jeff “The Dude” Bridges zegt dat hij veel heeft geleerd van zijn vader (tevens acteur) Lloyd Bridges (Airplane!, Meeting Daddy, A Walk in the Sun, High Noon).

”Mijn moeder [Susan] en vader waren goede voorbeelden,” vertelde Bridges (64) aan het tijdschrift People. Zijn vader heeft een grote rol gespeeld in zijn leven en hem geholpen om zijn weg te vinden in de filmindustrie.

”Hoe mijn vader omging met de roem – het leek allemaal heel normaal voor mij. Hij was een grote liefhebber van showbizz, hield van interviews en het geven van handtekeningen.”

Maar het was niet zijn vader’s gemak met de glitter en glamour die Jeff overtuigde om de eerste stap in de filmwereld te zetten. “Hij leerde me de grondbeginselen van acteren, maar wat ik vooral van hem heb geleerd is het plezier dat hij had in zijn werk,” vertelt Bridges.

Bridges is samen met zijn vader te bewonderen in de film Blown Away uit 1994, een herinnering die de acteur koestert tot op de dag van vandaag.

“Ik herinner me dat, wanneer hij op de set kwam, hij op een authentieke manier enthousiasme uitstraalde – het was besmettelijk. Met plezier komt vanzelf de ontspanning en vervolgens acceptie over hoe de dingen zijn. Daarbij voel je je vrij en lever je goed werk af.”

Acteren was overigens niet de enige passie die zijn vader aan hem meegaf. Ook zijn voorkeur voor liefdadigheidswerk heeft Jeff van zijn ouders meegekregen. Bridges is oprichter van het End Hunger Network, een organisatie die strijdt tegen ondervoeding in de Verenigde Staten. Bridges is vertegenwoordiger en woordvoerder voor de campagne No Kid Hungry, die gesponsord woord door Share Our Strength.

"We hebben allemaal krachten in onszelf die we met elkaar kunnen delen," vertelt hij, “Ik dacht bij mezelf, ‘Wat ga je doen, man?’ En dan bedoel ik niet zomaar een paar honderd Dollar weggeven, maar echt iets doen waarmee ik het verschil kan maken.”



NieuwsFilm