Baanbrekende cameraman Gordon Willis overleden

Filmer van o.a. de Godfather-trilogie overleden op 82 jarige leeftijd.

De Amerikaanse cameraman Gordon Willis is op 82-jarige leeftijd overleden. Willis, die de bijnaam 'prins van de duisternis' had, was verantwoordelijk voor de opnames van de Godfather-trilogie, waarin uiteraard enkele van de bekendste scènes de Godfather-trilogie uit de filmgeschiedenis te zien zijn. Willis was ook verantwoordelijk voor het camerawerk van films als All the President's Men, Annie Hall en Manhattan.

Richard Crudo van de American Society of Cinematographers: "Dit is een groot verlies. Hij was een van de giganten die absoluut hebben veranderd hoe films eruit zien”.

Veel van de films waaraan hij werkte verdienden Oscars. Zeven van de films waaraan hij werkte in de jaren 1971 tot en met 1977 sleepten maar liefst 39 Oscarnominaties in de wacht en daarvan werden er 19 verzilverd.

De beroemde cameraman werd zelf slechts tweemaal genomineerd voor een Oscar, namelijk voor zijn aandeel voor de films Zelig (1983) en The Godfather: Part III (1990). In 2010 kreeg hij een Oscar voor zijn oeuvre om zijn 'onovertroffen meesterschap van licht, schaduw, kleur en beweging'.



NieuwsFilm

meest populair