Pompeii
... | 105 minuten
... | Actie, Avontuur, Drama
... | 80 miljoen dollar
... | Paul W.S. Anderson
... | Janet Scott Batchler, Lee Batchler e.a.
... | Milo
... | Ariadne
... | Cassia
... | Severus
... | Corvus
Synopsis
Milo is een slaaf die zich uitstekend weet te verweren tijdens een gevecht. Hij is zo goed dat hij het weet te schoppen tot gladiator en naar Pompeii wordt gestuurd om daar te vechten in de arena. In Pompeii wordt hij verliefd op de mooie Cassia. Zij is echter uitgehuwelijkt aan de senator Corvus. Wanneer de vulkaan Vesuvius tot een enorme uitbarsting komt en de stad wordt verwoest, moet Milo de strijd aangaan met de Senator en zijn onderdanen. Zal het hem lukken om te overleven en zijn Cassia te redden van de verwoesting?
Historische accuratesse
Bij dit soort films is historische accuratesse van groot belang. Daar blijkt regisseur Paul W.S. Anderson wel op gelet te hebben. Voor shots van de stad Pompeï baseerde de crew zich op de ruïnes die overgebleven zijn na de vulkaanuitbarsting. Om ook nog eens shots vanuit bijvoorbeeld de lucht volledig correct te krijgen, werden er eerst met een helikopter shots van de ruïnes vanuit de gewenste hoek gemaakt. Andere zaken waar op gelet is bij het ontwerpen van de historische stad, zijn de straatstenen en tot slot ook nog de politieke graffiti op de muren.
Omissies zijn er uiteraard ook gedaan op het gebied van historische accuratesse. Zo is de intensiteit van de vulkaanuitbarsting groter gemaakt: alles vindt binnen een veel korter tijdsbestek plaats. Toch heeft dat een goede reden: zo kan alles veel spannender gemaakt worden. Ook blijkt Anderson vrouwen op een totaal andere manier weer te geven dan ze vroeger daadwerkelijk rondliepen. In de Oudheid liepen vrouwen gewoonlijk niet alleen rond en bemoeiden ze zich niet met de politiek. Zulke onthullende kleding als Emily Browning in de film draagt was verder ook not done. Maar ook hier zit een reden achter: zo passen de vrouwelijke personages beter in de huidige normen en daardoor is het gemakkelijker je met ze in te leven.
Box office prestaties
In een aantal landen is Pompeii al in première gegaan, waaronder ook de Verenigde Staten. Daar is de film een flop te noemen: er werd slechts 23 miljoen dollar opgehaald. En in de rest van de wereld (tot nu toe 35 landen) was de film ook niet heel succesvol, en staat de box office opbrengst pas op 60 miljoen dollar.
Als de box office prestaties in België een goede indicatie zijn voor wat we in Nederland mogen verwachten, dan zal de film het nog best prima doen in het eigen land. Daar haalde Pompeii 865.000 euro op. De vorige film van Anderson die een grote première kreeg (The Three Musketeers) haalde in Nederland 1,4 miljoen euro op. De verwachting is dat Pompeii het ook ongeveer zo goed doet.
Eerste reacties
Zoals wel een beetje verwacht werd, zijn de eerste recensies van critici niet heel positief. Op dit moment staat de film op RottenTomatoes op een percentage van 24%, gebaseerd op 115 recensies. De film ontbeert volgens critici de energie en het meeslepende verhaal om het meer dan een guilty pleasure te maken. De dialoog zou verder ook niet heel sterk zijn. Toch zijn de actiescènes mooi en bombastisch: lekker sensationeel. Dus op dat gebied scoort Anderson wel punten.
Trivia
| Inspiratie voor zijn personages vond Anderson in echt bestaande mensen. Zo is er bij de opgravingen van de stad een koppel gevonden dat arm in arm is gestorven. Daarop zijn hoofdpersonen Milo en Cassia gebaseerd.
| Kit Haringtons spieren zijn echt. Hij vertelde geobsedeerd te zijn met een fysieke transformatie voor de film en bezocht zes dagen per week de sportschool. Iets teveel van het goede, vond zijn trainer.
| Harington bleek uiteindelijk aan morfodysforie te lijden. Dat is een aandoening waarbij iemand zijn lichaam anders waarneemt dan andere mensen.
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.