James Cameron: "Bescherm de oceanen"

Avatar-regisseur en Richard Branson roepen de wereld op om eens na te gaan denken wat we doen met onze mooie aarde.

President Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry van de Verenigde Staten moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de open zeeën beter te beschermen. Dat schrijven Titanic-regisseur James Cameron en topondernemer Richard Branson samen in een open brief in de Los Angeles Times.

Deze internationale wateren, die bijna twee derde van het zeewateroppervlak beslaan, herbergen de grootste overgebleven bundeling van biodiversiteit op aarde, stellen ze. "Deze wateren lijden het meest onder de explosief toenemende overbevissing, diepzeemijnbouw, chemische vervuiling en verzuring van het zeewater, geluidsoverlast, grote hoeveelheden plastic afval en druk scheepvaartverkeer."

"En de wetten en regels voor dit enorme gebied schieten tekort of bestaan nog niet." De VS zijn tot nu toe een belangrijke sta-in-de-weg geweest voor nieuwe regelgeving voor internationale wateren. Republikeinse weerstand in de Amerikaanse Senaat en tegenstanders vanuit de farmaceutische en biotechnologische industrie zouden nieuwe afspraken bemoeilijken.

Volgens Branson en Cameron moet Amerika de discussie over de toekomst van de open zeeën hier niet door laten gijzelen. "Daarmee toon je geen leiderschap."

De Verenigde Naties vergaderen deze week over de toekomst van de open zeeën.



NieuwsFilm

meest populair