Blu-Ray Review: Finding Nemo (3D)

Pixars animatietopper eindelijk in High Definition!


Regie: Andrew Stanton en Lee Unkrich | Cast: Albert Brooks (Marlin), Ellen DeGeneres (Dory), Alexander Gould (Nemo), Willem Dafoe (Gill), Brad Garrett (Bloat), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2003 | Bioscooprelease: 27 november 2003 | Retail release: 1 mei 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels True HD 7.1, Nederlands Dolby Digital Plus 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels | Aantal Discs 1 x 3D Blu-Ray, 1 x Blu-Ray | Distributeur: Walt Disney Studios Home Entertainment | EAN: 8717418394608 | FilmTotaal Recensie 1 | FilmTotaal Recensie 2

Enkele weken geleden kozen de FilmTotaal bezoekers Finding Nemo tot hun meest favoriete animatiefilm uit de stal van Pixar Animation Studios. Opvallend was dat dit de enige Pixar titel bleek te zijn die nog niet op Blu-Ray was verschenen. Dit is nu opgelost, aangezien de (3D) schijf eerder deze maand - en mede dankzij de 3D re-release begin dit jaar - in het schap belandde. De schitterende animatietopper van regieduo Andrew Stanton en Lee Unkrich was in 2003 een wereldwijde hit en zorgde ervoor dat de driebandanemoonvis oftewel de clownvis de rest van zijn bestaan door het leven zal gaan als Nemo. En dit is helemaal geen schande, aangezien Pixar het schuwe diertje via oogstrelende CG animaties een warme plek bezorgde bij vele filmliefhebbers. Het kreeg niet voor niets onder meer de Oscar voor Beste Animatiefilm, wat werd voorafgegaan met een wereldwijde bioscoopopbrengst van zo'n $870 miljoen. Dit totaal is ondertussen met een dikke $40 miljoen gestegen door de 3D re-release. Sinds begin mei is de (3D) Blu-Ray dus verkrijgbaar.

SYNOPSIS
In Finding Nemo leidt de clownvis Marlin samen met zijn enige zoon Nemo een veilig leventje in het Great Barrier Reef bij Australië. Wanneer Nemo onverwachts weggehaald wordt van zijn thuis, en in het aquarium van een tandarts belandt, is het aan Marlin om hem te redden. Hij krijgt hierbij hulp van Dory, de vis met het slechtste korte termijn geheugen en het grootste hart van de hele oceaan.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Finding Nemo 3D:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Finding Nemo (3D) bijna de volle 100% met 99% (230 Fresh, 2 Rotten...). De IMDb noteert een prima 8,1 bij ruim 360 duizend stemmen. Hiermee staat het op #163 in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de animatiefilm met een 7,9 (Stem zelf!). FT recensent Kenji gaf in 2003 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie. Ook gaf onlangs 4 sterren aan de 3D versie.
Een reactie uit 2003 van FT bezoeker Jean-bob: In een woord geweldig. Toch knap dat er elke keer weer van die humoristische, mooie films uit de stal van pixar komen. Wat mij betreft mag pixar wel onafhankelijk van disney films gaan uitbrengen. Toppie film!! a must see! En de (stonede) schildpadden vond ik persoonlijk de geinigste karakters in de film.
Het productiebudget van Finding Nemo bedroeg circa $94 miljoen. In het eerste weekend in de States (2003) verdiende Rich Moore's eerste bioscoopfilm circa $70,2 miljoen en eindigde op een redelijke $339,7 miljoen. De 3D re-release voegde hier nog eens zo'n $41,1 miljoen aan toe. Wereldwijd kwam de teller - inclusief de 3D re-release - uit op een prima $921,7 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot een flinke $10,5 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc (2D+3D) Blu-Ray uitgave van Finding Nemo. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een iets dikkere Blu-Ray keepcase, met daaromheen een vergelijkbare glimmende sleeve. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave komt grotendeels overeen met de herkenbare filmposter waarop de belangrijkste figuurtjes te zien zijn. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Knick Knack | Aquarium | Finding Nemo - A Filmmakers' Roundtable | Reinventing the Submarine Voyage | Deleted Scene: Alternate Opening | A Lesson in Flashbacks
Disc 2: Aquarium (in 3D)
Deze Blu-Ray uitgave van Finding Nemo bevat een zo'n drie kwartier aan extra's, exclusief het aquarium. Naast de Pixar short "Knick Knack" en het "Aquarium", die reeds op de Dvd versie te zien waren, heeft Disney/Pixar een aantal compleet nieuwe HD extra's in de aanbieding. Alle extra's zijn prima van lengte en het meest opvallend zijn "Finding Nemo - A Filmmakers' Roundtable", waarin regisseur Stanton en ander betrokkenen terugkijken op de tien jaar oude animatiefilm. Ze laten onder meer weten dat er in het begin weinig vertrouwen was in de "onderwater-animatiefilm" en dat vele mensen meer zagen in het tevens succesvolle The Incredibles (2004) van Brad Bird. De fraaie docu "Reinventing the Submarine Voyage" geeft een blik op de attractie in Disneyland in Californië, die in 1959 opende en na Finding Nemo werd opgeknapt. Ook redelijk vermakelijk is de alternatieve openingsscène (via een storyboard), ingeleid door regisseur Stanton. Al met al een prima aanvulling op de extra's van de Dvd versie uit 2004.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Hierover hoeft eigenlijk weinig gezegd te worden. Walt Disney levert wederom een voortreffelijke schijf af, zowel in High Definition beeld als het geluid via de True HD 7.1 track. Ook de 3D-versie ziet er erg fraai uit. Voor wie genoten heeft van de 3D versie in de bioscoop zal wel even moeten wennen aan het kleinere beeldformaat van het thuisscherm. De effecten werken overigens uitstekend! Ook aardig is dat de extra "Aquarium" in 3D terug te vinden is.

CONCLUSIE
Dat Finding Nemo nog steeds de meeste geliefde Pixar film is, is niet geheel verwonderlijk. Nog meer dan de eveneens uiterst succesvolle Toy Story films, weet het de liefhebber op de juiste wijze te raken. Daarbij komt ook nog eens kijken dat Pixar echt een wonderbaarlijk fraaie klus heeft verricht met de creatie van een uiterst realistisch aandoende onderwaterwereld. Op 25 november 2015 moet de sequel Finding Dory uitkomen. Het vervolg wordt wederom geregisseerd door Andrew Stanton.
Deze 2 disc 2D+3D Blu-Ray uitgave van Finding Nemo is uiteraard top! Beeld en geluid zijn weer van Disney kwaliteit, uitmuntend dus. Ook de extra's mogen er weer zijn met onder meer "Finding Nemo - A Filmmakers' Roundtable" en "Reinventing the Submarine Voyage".


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 2 disc 3D Blu-Ray uitgave van Finding Nemo zijn er een 1 disc Blu-Ray en een 2 disc Dvd S.E. uitgaves verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Walt Disney Studios Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair