The Simpsons staken

De stemmen achter The Simpsons hebben het werk neergelegd. De zes acteurs willen op deze manier een lucratief langlopend contract afdwingen bij producent Twentieth Century Fox. Dit heeft showbizzmagazine Variety donderdag gemeld.

De zes acteurs zijn in de afgelopen weken al twee keer niet komen opdagen om de populaire tekenfilmserie in te spreken. De productie van nieuwe afleveringen voor het zestiende Simpsons-seizoen is hierdoor vertraagd.

Volgens Variety vragen de Simpsons-acteurs ieder 360.000 dollar (292.000 euro) per aflevering, en dat voor 22 episodes. In totaal is dat ongeveer 8 miljoen dollar (6,4 miljoen euro) voor een heel seizoen. Op dit moment verdienen 'de stemmen' van onder anderen Bart, Homer, Lisa en Marge 125.000 dollar (101.000 euro) per aflevering.

In 1998 hadden de acteurs ook een arbeidsconflict met de producent. Toen verdienden de zes nog 30.000 dollar (25.000 euro) per aflevering. Het geschil werd pas op het laatste moment opgelost, toen Twentieth Century Fox al bezig was met het zoeken naar vervangers.

De contracten van Dan Castellaneta, Hank Azaria, Harry Shearer, Julie Kavner, Yeardley Smith en Nancy Cartwright liepen al een paar maanden geleden af. Onderhandelingen liepen tot dusver op niets uit.



NieuwsFilm

meest populair