Peter Ustinov overleden

De Britse acteur Peter Ustinov is in de nacht van zondag op maandag op 82-jarige leeftijd in een kliniek in Zwitserland overleden. Dit hebben een vriend van de acteur en het VN-kinderfonds Unicef, waarvan hij lange tijd goodwill-ambassadeur was, maandagochtend meegedeeld.

De acteur werd begin jaren vijftig van de vorige eeuw bekend door zijn karakterrollen in grote Hollywoodfilms. Zo speelde hij de krankzinnige keizer Nero in Quo Vadis en de sadistische slavenhandelaar in Spartacus van Stanley Kubrick (1959). Voor deze rol kreeg hij een Oscar. Zijn tweede Oscar sleepte hij in 1964 in de wacht voor Topkapi.

Groot succes had hij ook als de Belgische detective Hercule Poirot in de film Death on the Nile naar een boek van Agatha Christie. Zijn laatste filmrol was die van de Saksische keurvorst Frederik de Wijze in Luther. Ook trad hij veel op in televisieprogramma's.

Zijn grote populariteit in vele landen dankte hij echter niet alleen aan zijn acteursprestaties. Hij was een man die talenten had op tal van terreinen. Hij maakte ook scenario's, schreef tien romans en verhalen en meer dan twintig toneelstukken, waaronder Beethovens Tiende. Hij ensceneerde opera's in Berlijn, Hamburg, Dresden, Salzburg, Londen, Parijs en Moskou.

Verder trad hij op in one-manshows. Hij was een begenadigd verteller. Naast deze vele activiteiten en zijn ambassadeurschap voor Unicef hield hij zich ook bezig met onderzoek naar vooroordeelsvorming. Verder was hij voorzitter van de wereldfederalisten.



NieuwsFilm

meest populair