Amsterdam Fantastic Film Festival

Van 14 t/m 21 april organiseert Stichting AFFF in Filmmuseum Cinerama, Melkweg Cinema en in Paradiso het 20th Amsterdam Fantastic Film Festival. Een week lang zullen filmliefhebbers in het algemeen en fans van de "fantastische film" (een bundeling van de genres fantasy, horror, science fiction, thriller, cult en "anime") in het bijzonder op diverse locaties in Amsterdam hun hart kunnen ophalen aan een gevarieerd programma.

Als vanouds zal voor het hoofdprogramma van het festival een zo representatief mogelijke selectie worden gemaakt uit het totale aanbod van recente fantastische films, ongeacht of deze wel of niet een normaal roulement in Nederland zullen krijgen. Dit onderdeel van het programma zal ruim 25 titels omvatten. Een greep uit de premières: "The American Astronaut", "Bhoot", "The Ghouls" en "Dawn Of The Dead".

Na het succesvolle Japanse anime-programma van 2003 biedt het AFFF, onder de titel Anime Etc., ook nu weer plaats aan animatiefilms voor volwassenen. Behalve uit Japan komen de bijdragen dit jaar uit o.a. Frankrijk en Argentinië, zodat een gevarieerd beeld ontstaat van de mondiale animatieproductie buiten Hollywood.

Voor het derde achtereenvolgende jaar presenteert het AFFF het beste uit de jaaroogst aan korte Europese fantastische films. De films worden ondergebracht in drie blokken van ca. anderhalf uur elk.

Sinds 1996 worden op acht bij de European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF) aangesloten festivals van de fantastische film de beste lange en korte Europese fantastische films van het jaar bekroond met een Zilveren Méliès. Vervolgens worden uit de winnaars van deze naar de Franse filmpionier vernoemde onderscheidingen eens per jaar door een internationale jury de Gouden Méliès-winnaars gekozen. Dit jaar valt Amsterdam de eer te beurt het feestelijke evenement rond de prijsuitreiking te organiseren. Het Gouden Méliès Gala vindt plaats op zaterdag 17 april in Filmmuseum Cinerama 1. Alle acht films die meedingen naar de Gouden Méliès zullen tijdens het festival in een apart programma te zien zijn. De winnende korte film wordt intergraal vertoond tijdens het Gala.
Verder zal de populairste premièrefilm van het festival, middels een enquête onder de bezoekers, als vanouds worden bekroond met de Silver Scream Award. Eerdere winnaars waren o.m. "Spirited Away" (2003), "Donnie Darko" (2002) en "Galaxy Quest" (2001).

Ook dit jaar zullen diverse buitenlandse gasten het AFFF bijwonen. Gedurende het festival zullen vrij toegankelijke talkshows met hen worden belegd in het café van de Melkweg. Met hen en het publiek wordt van gedachten gewisseld over de actuele ontwikkelingen binnen de fantastische cinema.

Discussieer mee over dit onderwerp op het Forum



NieuwsFilm

meest populair