Finding Nemo niet gestolen

De Franse kinderboekenschrijver Franck Le Calvez, die Disney ervan beschuldigde het idee voor Finding Nemo van hem gekopieerd te hebben, heeft de rechtzaak die hij aangespannen had verloren. Volgens de schrijver lijkt Nemo opvallend veel op een personage uit zijn boek: Pierot le Poisson-Clown (Pierot de Clownvis).

Le Calvez' advocaat beweerde dat meerdere karakters in de animatiefilm sterke trekken vertonen met figuren uit het in 2002 verschenen kinderboek. Ook leeft Pierot de Clownvis in anemonen en worden gezinsleden door een roofvis verslonden.

Het copyright op de figuur Pierot bestaat al sinds 1995. Le Calvez wist echter geen productiemaatschappij geïnteresseerd te krijgen voor zijn verhaal over het oranje clownvisje en besloot er uiteindelijk een boek van te maken. Zijn schepping zou volgens hem via een van deze ondernemingen bij Disney terecht zijn gekomen. De uitgave van 2000 exemplaren heeft hij zelf betaald.

De rechter oordeelde echter dat er te weinig overeenkomsten zijn en verwachtte niet dat de twee verhalen met elkaar zouden worden verward. Helemaal afgesloten is de zaak trouwens nog niet. In oktober wordt een diepgaandere hoorzitting gehouden voor een ander Parijs gerechtshof.



NieuwsFilm

meest populair