Aanklacht na piraterij Mel Gibson-film

Icon Distributions, het bedrijf dat de Mel Gibson-film 'The Passion of the Christ' op de markt heeft gebracht, klaagt een zogeheten 'post-production' bedrijf aan wegens het illegaal verspreiden van de film voor deze in première ging. Lightning Media, dat de audiovisuele nabewerking van het ruwe filmmateriaal verzorgde, wordt verantwoordelijk gehouden voor vergrijpen die door ex-medewerkers werden gepleegd. Icon eist zo'n 125.000 euro.

De FBI, een Amerikaans federaal opsporingsorgaan, kwam op het spoor van drie voormalige medewerkers van Lightning Media dankzij een drie minuten lang stukje film dat op het internet circuleerde. De krant The New York Post had al een complete versie van de film in handen. Beide versies brachten de FBI bij Lightning Media. Dat leidde weer naar de drie oud-werknemers.

Een woordvoerder van het Amerikaanse openbaar ministerie zegt dat er geen reden is aan te nemen dat Lightning Media op de hoogte was van de illegale bezigheden van haar medewerkers. Het drietal staat terecht voor een vergrijp van federale auteursrechtvergrijpen en riskeert een jaar celstraf. De verdachten zeggen dat zij slechts voor persoonlijk gebruik kopieerden en dat het niet hun bedoeling was de gehele film voortijdig wereldkundig te maken.



NieuwsFilm

meest populair