Kameleon-regisseur maakt Bontekoe-film

Het avonturenboek De Scheepsjongens van Bontekoe wordt verfilmd. Regisseur Steven de Jong heeft de rechten verworven van het legendarische werk van schrijver Johan Fabricius. Dat heeft de filmmaker zondag bekendgemaakt.

De hoofdrollen van de drie scheepsjongens zelf moeten nog worden gecast. Renée Soutendijk gaat zeer waarschijnlijk de rol van Hajo's moeder vertolken, Peter Tuinman heeft interesse in de rol van schipper Bontekoe. Een belangrijke bijrol is weggelegd voor acteur Chris Zegers.

Van het jeugdboek gingen miljoenen exemplaren over de toonbank. De verhalen over de Hoornse schipper Willem Ysbrantsz Bontekoe en zijn bemanning zijn op waarheid gebaseerd. Bontekoe maakte als schipper in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie de lange reis naar Oost-Indië en terug.

Halverwege de zeventiende eeuw werden zijn anekdotes opgetekend door een lokale uitgever. Echt beroemd werd Bontekoe pas toen schrijver Fabricius in 1924 een kinderboek schreef van de belevenissen. De eigentijdse bewerking concentreert zich meer op de scheepsjongens Hajo, Padde en Rolf dan op de schipper zelf.

De opnames moeten in de zomer van 2005 plaatsvinden. De avonturen die de jongens in het oerwoud beleven nadat het schip is vergaan, worden waarschijnlijk gefilmd in Maleisië. Regisseur De Jong is ook verantwoordelijk voor het script. Het budget van de film bedraagt 3,2 miljoen euro. De KRO is co-producent.

Regisseur De Jong hoopt dat De Scheepsjongens van Bontekoe kerst 2005 of voorjaar 2006 in première kan gaan.



NieuwsFilm

meest populair