Fraai boek - The Art of Brave

Pixars 13e animatiefilm waar in 2004 al mee werd begonnen.


Titel: The Art of Brave | Auteur: Jenny Lerew | Uitgever: Chronicle Books | Druk: 1 | Pagina's: 160 | Release: mei 2012 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 9781452101422

De fans van de animatiefilms van Pixar Animation Studios hebben zo'n drie jaar moeten wachten op een compleet nieuw en origineel avontuur. Pixar koos er namelijk voor om in 2010 en 2011 sequels uit te brengen op de eerdere succestitels Toy Story en Cars. Het hoofdfiguurtje dat Pixar bedacht voor hun meest recente nieuwe avontuur Brave was een iets wat afwijkende keuze, aangezien de roodharige Merida het eerste vrouwelijke hoofdfiguurtje is in een Pixar film, Tevens door Pixar voor het eerst de geschiedenis in, wat ook niet eerder gebeurde in de voorgaande twaalf Pixar titels. De eerste ideeën voor Pixars eerste sprookje, die in 2008 onder de titel The Bear and the Bow werd aangekondigd, stammen al uit 2004. Het boek The Art of Brave van schrijver Jenny Lerew, animation story artist van beroep, kijkt met veel visuele ondersteuning terug op de jarenlange voorbereiding op de CGI-productie van Brave, gemaakt met een volledig herziene versie van het 25 jaar oude Pixar animatiesysteem.

Het boek start met voorwoorden van Disneys en Pixars hoogste creatieve baas John Lasseter en het regieduo Mark Andrews en Brenda Chapman (The Prince of Egypt, 1998) en een introductie op de twee hoofdsecties in The Art of Brave. De eerste sectie Gathering the Clan zoomt met name in op de vroege productiefase. Via verschillende ruwe sketches, concept-art en storyboards wordt er een indruk gegeven op de eerste ideeën die er waren voor het hoofdpersonage Merida en het verhaal van de animatiefilm. Ook wordt er uitgebreid stilgestaan bij de landschappen en bouwwerken die het productieteam heeft opgezocht om het te zien, te voelen en te ruiken. Dit was een essentieel onderdeel in de pre-productie. In de introductie wordt aangegeven dat het Schotse landschap een van de belangrijkste hoofdrolspelers is in Pixars dertiende animatiefilm. Het afsluitende gedeelte zoomt vooral in op de verdere uitwerking van Merida, haar vader King Fergus en moeder Queen Elinor, de beren, de drieling, paard Angus, The Wisps, de heks en de vele andere dieren en figuurtjes.

De tweede sectie Stalking the Bear legt nogmaals uit dat een CG animatiefilm zeker niet helemaal uit de computer wordt getoverd. Met flink wat storyboards en concept-art als bewijs wordt er ook aangegeven dat een animatiefilm, zoals Brave ook uiteraard is, onder flink wat druk wordt gemaakt en dat elk stapje vele malen wordt opgebouwd en afgebroken om uiteindelijk tot het meest ideale stukje film te komen.

Hieronder een viertal foto's uit The Art of Brave dat 160 pagina's telt. Op een van de eerste pagina's van de eerste sectie Gathering the Clan staan twee vroege afbeeldingen van het hoofdpersonage Merida. De acryl sketches werden gemaakt door Steve Purcell, de co-regisseur van Brave.



De Schotse landschappen en gebouwen krijgen in de eerste sectie flink aandacht via een enorme reeks foto's, vele sketches gemaakt met de hand of met de computer en zelfs maquettes bestaande uit bijvoorbeeld klei en hout. Hieronder twee van de acht pagina's die inzoomen op het kasteel Dunbroch.



Opmerkelijke figuurtjes in Brave zijn The Wisps. Uiteraard krijgen ook zij de nodige aandacht. Hieronder enkele voorbeelden en zelfs een sculpture, die al in 2007 werd gemaakt.



Hieronder een vergevorderd script in kleur. Deze is terug te vinden in de tweede sectie Stalking the Bear.



The Art of Brave kijkt vooral naar de productiefase voorafgaand aan de daadwerkelijke invulling van de uiteindelijke CGI beelden. Het komt qua opzet redelijk overeen met het eerdere fraaie boek The Art of Tangled uit 2011. Dit heeft zeker zijn charmes, aangezien het duidelijk maakt dat niet alles uit de computer komt rollen en dat er vele mensen hebben gewerkt aan de fantastische animatiefilm Brave waarvoor al in 2004 de eerste sketches werden gemaakt. In de eerste sectie Gathering the Clan is er gelukkig enige ruimte voor onderbouwing. De tweede sectie Stalking the Bear bestaat vooral uit storyboards en quotes. Al met al is het visueel gezien een prachtig boek, waar de fan met veel aandacht in rond zal kijken. Met zo'n 30 euro heeft The Art of Brave een schappelijk prijskaartje. Met dank aan uitgever Chronicle Books voor het recensie-exemplaar.

Check hieronder een trailer van Brave, die onlangs in de Nederlandse bioscoop in premiere ging.


NieuwsFilm

meest populair