ROTK, Penn en Theron grootste Oscar-kanshebbers

'Return of the King', Sean Penn, Charlize Theron en Peter Jackson zijn de namen die door Hollywood gonzen als het gaat om wie de Oscars zondag mee naar huis nemen.

Over het algemeen denkt men dat de Oscar voor de beste film dit jaar naar het derde deel uit ' The Lord of the Rings'-serie gaat. 'Return of the King' heeft al vele records gebroken en het zou niet meer dan 'fair' zijn, als dat bekroond zou worden met een gouden beeldje. 'Mystic River' is de gevaarlijke outsider.

Ook de regisseur van de Tolkien trilogie, Peter Jackson, wordt getipt voor de Oscar. Na vorig jaar niet eens genomineerd te zijn, moet Hollywood deze fout zondag recht zetten, is de teneur. Zoniet dan is Clint Eastwood de beste gok.

De naam van Sean Penn, voor 'Mystic River', is al vaak gevallen in de categorie beste acteur. Johnny Depp maakt, na het winnen van de SAG-award voor zijn rol als piraat in 'Pirates of the Caribbean, ook ineens een kans. Het kan een nek-aan-nek race worden, maar Penn heeft volgens velen de beste papieren.

De actrice die nu al haar dankspeech kan schrijven is Charlize Theron voor haar rol in 'Monster'. Zij heeft bijna alle prijzen voor beste actrice al in de wacht gesleept en haar kan de grootste filmprijs nu bijna niet meer ontglippen.

In de categorie van beste mannelijke bijrol is het spannender. Tim Robbins lijkt hem te gaan winnen, voor zijn rol als labiele man in 'Mystic River', maar de concurrentie is moordend. Alec Baldwin met 'The Cooler', Benicio del Toro voor '21 grams' en Ken Watanabe voor zijn rol van Japanse zwaardvechter in 'The Last Samurai' kunnen net zo goed de gelukkige worden.

Renee Zellweger regeert in haar categorie van beste vrouwelijke bijrol, voor haar verschijning in 'Cold Mountain'. Ze sleepte ook bijna alle andere prijzen al in de wacht en is de grote favoriet om zondag te winnen.

'De Tweeling', oftewel 'Twin Sisters', maakt een grote kans om met het Oscargoud naar huis te gaan. Grootste rivaal is 'Les Invasions Barbarers' uit Canada, maar de 'buzz' rond de Nederlandse inzending is groter.

Wie zelf wil weten wie er allemaal met een Oscar vandoor gaan, moet zondagnacht om 03.00 voor de TV zitten, want de uitreiking is live op de BBC te volgen.



NieuwsFilm

meest populair