Johnny Depp en Jude Law even werkloos

Britse films met in de hoofdrollen sterren Johnny Depp en Jude Law zullen misschien nooit afgemaakt kunnen worden. Dit komt doordat een maas in het belastingnetwerk, waardoor er meer geld vrijkwam om de film te maken, nu door de Britse regering gedicht is. Door deze maatregel lopen zo'n veertig films het gevaar nooit de bioscoop te halen.

Dit geldt onder andere voor 'Tulip Fever', met Jude Law, Keira Knightley en Jim Broadbent en 'The Libertine' met Johnny Depp, die maandag zou beginnen met filmen. De Britse filmindustrie hoopt dat de regering haar besluit herziet en een uitzondering maakt voor de films die inmiddels al in productie zijn.

De Britse Dienst verdedigt haar beslissing om het gat te dichten door te zeggen dat er misbruik werd gemaakt van de maas in de wet. Maatschappijtjes staken geld in een film, maar trokken zich terug vlak voordat het product de bioscopen kon bereiken. Op die manier omzeilden ze de belasting die ze over hun investering hadden moeten betalen.

De filmindustrie heeft ervoor gewaarschuwd dat wanneer de mazen in de wet worden gedicht, filmmakers hun heil in een ander land zoeken. Net nu er vorig jaar een sprong van 85 procent was, bij het kiezen voor het filmen in Groot- Brittannië. "De kleinere filmmakers moeten nu al mensen ontslaan. Het is verschrikkelijk", zegt Amy Seely van de British Screen Advisory Council.

Het filmen van de nieuwe Batfilm-film komt in ieder geval niet in gevaar, omdat het een 150 miljoen dollar kostende Hollywood productie betreft, die toevallig de Britse Shepperton Studio's als set gekozen hebben.



NieuwsFilm

meest populair