Franse cineast Jean Rouch verongelukt

De Franse cineast en volkenkundige Jean Rouch is in de nacht van woensdag op donderdag op 86-jarige leeftijd om het leven gekomen bij een verkeersongeluk. Het ongeval vond plaats in het noorden van Niger.

Rouch was in het land ter gelegenheid van een culturele manifestatie over de Nigerese film, waaraan hij meer dan vijftig jaar had bijgedragen met zijn films over Franstalig Afrika.

De filmmaker werd op 31 mei 1917 in Parijs geboren. Na zijn middelbare schooltijd studeerde hij letteren en weg- en waterbouwkunde. Hij ontdekte Afrika tijdens zijn werk als ingenieur in het begin van de jaren veertig van de vorige eeuw. Al snel daarna besloot hij zich toe te leggen op volkenkunde en film.

In zijn meer dan vijftig jaar als cineast heeft Rouch ongeveer 120 films gemaakt. Zijn eerste film dateert uit 1947: Au pays des mages noirs (In het land van de zwarte magiërs). Daarna volgden Bataille sur le grand fleuve (Gevecht op de grote rivier, 1952) en Les maîtres fous (De krankzinnige leermeesters, 1954). Met die laatste film won hij een prijs op het filmfestival van Venetië.

De cineast maakte meer dan zeventig volkenkundige films over landen in West-Afrika. Hij filmde in Ghana, Niger, Mali en Opper-Volta. Hij produceerde in diverse genres: van het vastleggen van bijzondere rituelen tot improvisaties en films over Nigerese volksverhalen



NieuwsFilm

meest populair