'Kerstman' en 'verpleegster' winnen figuranten-prijs

Figuranten Jacob Haak (61) en Yvonne Schoen (43) hebben zaterdag op het Filmfestival Rotterdam de eerste Gouden Kop ontvangen, een nieuwe prijs voor Nederlandse figuranten. De prijs werd uitgereikt tijdens het Figurantenparadijs.

Haak verwierf de afgelopen tien jaar vooral faam als zwerver, joods-orthodoxe rabbi en kerstman (recent onder meer in de reclames van Dorito en de Krasloterij), Schoen vertolkte twintig jaar lang edelfigurantenrollen als verpleegster in series als GTST, Onderweg naar Morgen, Medisch Centrum West en Hartslag.

Het Figurantenparadijs is georganiseerd door Bert Hana. Hij wil hiermee de Nederlandse figuranten eens in het zonnetje zetten. ,,Het is de meest onderschatte beroepsgroep in de Nederlandse filmindustrie'', stelt hij. ,,Ze krijgen nauwelijks betaald, maken lange dagen en zonder hen zouden er geen films gemaakt kunnen worden.''

Winnaar Haak rolde in het figurantenvak toen hij tien jaar terug werd gewezen op zijn markante, Boeddha-achtige lichaam. ,,Volgens een bevriende kunstenaar stonden castingbureaus daar altijd om te springen'', vertelt de voormalige adjudant van de Militaire Inlichtingen Dienst.

,,Ik had al ervaring met acteren: tijdens ondervragingen moest je je soms ook heel anders voordoen om het beste resultaat te bereiken.'' Sindsdien vult Haak zijn dagen inderdaad op filmsets: zijn meest recente optreden was als naakte minnaar in de openingsscène van de film Phileine zegt sorry.



NieuwsFilm

meest populair