Producer Ray Stark (88) overleden

Ray Stark, een uitgever en manager voor acteurs die een Hollywood-makelaar en producer van films als Funny Girl, The Way We Were en The Sunshine Boys werd, is zaterdag na een lang ziekbed overleden. Hij werd 88 jaar. Hij stierf in zijn eigen huis.

Stark werd beschouwd als één van de grootste onafhankelijke producers. Naar het voorbeeld van Samuel Goldwyn en David O. Selznick maakte hij films die meestal waren gebaseerd op bestsellers of succesvolle toneelstukken. Het waren dikwijls kostbare producties die gevuld waren met grote sterren.

Anders dan Glodwyn en Selznick, die de publiciteit opzochten, bleef Stark liever uit de spotlights. Tijdens zijn carriere gaf hij slechts een handvol interviews. In zijn officiele biografie geeft hij slechts enkele details over zichzelf prijs. Zelfs over zijn leeftijd was hij geheimzinnig. Hij zou in 1914 zijn geboren, maar een dag of maand was niet bekend. Zijn familie heeft nu laten weten dat Stark werd geboren op 3 oktober 1915.

Funny Girl, de musical die Stark maakte over het leven van een grote Broadway-ster en komieke, betekende in 1964 de doorbraak van Barbra Streisand. De verfilming van het stuk met eveneens Streisand in de hoofdrol, leverde haar meteen een Oscar op voor beste actrice. Stark en Streisand zouden daarna nog drie films samen maken: 'The Owl and the Pussycat', 'The Way We Were' en 'Funny Lady'.

Ook George Burns (`'The Sunshine Boys'), Richard Dreyfus ('The Goodbye Girl') and Maggie Smith ('California Suite') kregen een Oscar voor een rol in een Stark-productie. In 1980 kreeg de producer zelf een Oscar voor zijn constante kwalitatieve producties.



NieuwsFilm

meest populair