Stand van de Sterren wint filmprijs VS

Wederom een prijs voor de documentaire die er al veel binnen sleepte.

De Nederlandse documentaire Stand van de Sterren draaide al op meer dan zestig internationale filmfestivals en sleepte talloze prijzen in de wacht. Nu mag daar nog eentje aan toegevoegd worden, namelijk de IDA-Humanitas Award.

Die prijs wordt jaarlijks toegekend door de International Documentary Association (IDA), een internationale koepelorganisatie die documentaires onder de aandacht wil brengen. Editor Jasper Naaijkens nam de prijs namens Leonard Retel Helmrich in ontvangst.

Stand van de Sterren is de derde film in een trilogie die twaalf jaar lang een Christelijk gezin in de sloppenwijken van de Indonesische hoofdstad Jakarta volgt. Het gezin Sjamsudin is door haar Christelijke geloof het toonbeeld van actuele thema’s in het land. Zo spelen er religieuze conflicten, is er de kloof tussen generaties duidelijk zichtbaar en groeit het verschil tussen arm en rijk.

De film werd voor de prijs aangedragen door HBO, dat de rechten erop kocht. Het prijzenbedrag, van 2500 dollar, is door regisseur Retel Helmrich geschonken aan het gezin. De vrouw des huizes kampt met gezondheidsproblemen en kan de hoge ziekenhuiskosten nauwelijks betalen.



NieuwsFilm

meest populair