Bioscopen trekken bijna 25 miljoen bezoekers

De Nederlandse bioscopen hebben het afgelopen jaar 24,7 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. De belangstelling is daarmee met 2,5 procent gestegen ten opzichte van 2002. Dat heeft de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie dinsdag bekendgemaakt.

De cijfers staan haaks op die in diverse andere landen. In Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten bijvoorbeeld gingen ze omlaag. De bruto recette van de Nederlandse bioscopen bedroeg over 2003 162,5 miljoen euro, 3,5 procent meer dan het jaar daarvoor.

Best bezochte film was, ondanks de première laat in het jaar, Finding Nemo. De animatiefilm wordt op de voet gevolgd door Lord of de Rings 2, die echter al het hele jaar draaide. Beide rolprenten trokken meer dan een miljoen bezoekers.

De populairste Nederlandse film was De schippers van de Kameleon met 743.000 verkochte kaartjes. De Tweeling eindigde op de tweede plaats, met 512.000 mensen in de zaal.

Volgens de NFC waren het vooral 'kritische volwassenen' die naar de Tweeling en ook naar Cloaca (93.000 belangstellenden) gingen. Jong volwassenen (twintigers en dertigers) bezochten Phileine zegt sorry (298.000 bezoekers) en jonge tieners kozen voor Liever verliefd ( 245.000 bezoekers).



NieuwsFilm

meest populair