Recordpoging filmkijken gaat starten

In de nacht van zaterdag op zondag beginnen ongeveer honderd filmliefhebbers aan een recordpoging filmkijken in de Amsterdamse Cineramabioscoop. Er zijn 37 films geselecteerd om de 'buismuizen' uit het hele land zeventig uur te vermaken.

Koffie en andere energiedranken zijn toegestaan om de ogen tot dinsdagavond open te houden. Het officiële record staat op 63 uur en 27 minuten, en staat op naam van drie Australiërs. Vorige week zaterdag hebben filmliefhebbers in New York het 66 uur en 30 minuten uitgehouden, maar dit is nog niet officieel goedgekeurd door het Guinness Book of Records. De deelnemers aan de zogenoemde Cinemarathon zetten in op zeventig uur.

,,Wij hebben drie meetpunten in de recordpoging. Op dinsdagmiddag half vier verbreken we het officiële record. Om half zeven die avond verbreken we het officieuze record, en om 22.00 uur hebben de deelnemers zeventig uur naar het doek gestaard en dan is het record waar wij naar streven gehaald'', zegt initiatiefnemer Marcel van Driel.

Van Driel kwam op het idee van de Cinemarathon toen hij las dat er in Thailand was geprobeerd om het wereldrecord te verbreken. Deze poging van ruim 64 uur werd later afgekeurd door het Guiness Book of Records.

De filmliefhebbers die zaterdagnacht een poging gaan wagen, krijgen na iedere film vijf minuten pauze en na drie films een kwartier. Alleen in de grote pauzes mogen de deelnemers een sanitaire stop maken.

Twee waarnemers letten op of de kandidaten niet stiekem de film aan de binnenkant van hun ogen zitten te bekijken. ,,Wie langer dan twintig seconden de ogen sluit mag niet meer meedoen aan de recordpoging. De kandidaten zitten niet in het donker, anders zie je natuurlijk niet wie zijn ogen dicht heeft'', aldus Van Driel.



NieuwsFilm

meest populair