Orka uit Free Willy dood

Keiko, de orka die een ster werd dankzij de film Free Willy, is dood. De orka stierf in een fjord in Noorwegen, waar hij al achttien maanden in de vrije natuur leefde. Het zes ton wegende dier was 27 jaar oud en stierf aan een longontsteking.

De longontsteking bij Keiko kwam heel plots opzetten. Hij was futloos, vertoonde gebrek aan eetlust en had een onregelmatige ademhaling. Hoewel de artsen de orka scherp in de gaten hielden en antibiotica gaven, konden zij niets meer voor het beest doen. Het ging snel bergafwaarts met Keiko, die vroeg in de avond stierf. Het is nog onduidelijk wat er met de stoffelijke resten van Keiko zal gebeuren. Daarover moet nog worden overlegd met de Noorse regering.

Keiko werd als jong in de buurt van IJsland gevangen. Gedurende bijna twintig jaar voerde het kunstjes uit in amusementsparken in Mexico, tot de film Free Willy in 1993 van hem een wereldster maakte. Er volgden nog twee films.

Intussen hadden ook dierenactivisten zich het lot van het gevangen dier aangetrokken. In juli 2002 werd de orka opnieuw vrijgelaten nabij Ijsland. Het zwom naar de Noorse fjorden, waar het eveneens een attractie werd voor toeristen. Orka's worden gemiddeld 35 jaar oud.



NieuwsFilm

meest populair