Nederlandse producent co-financiert Alexander-film

De Nederlandse producent Egmond Film wordt co-financier van de groots opgezette Alexander de Grote-biografie van de Amerikaanse regisseur Oliver Stone. Dat heeft een woordvoerder van Egmond woensdag bekendgemaakt.

Het bedrijf financiert 15 miljoen euro, een kleine 10 procent van het totale bedrag dat de film gaat kosten. In ruil voor de financiële steun krijgt Egmond een deel van de eventuele winst die de wereldwijde distributie van Alexander op gaat leveren.

Bovendien is Egmond door deze overeenkomst in onderhandeling met een Amerikaanse agent om een aantal Nederlandse projecten te helpen financieren en distribueren. Zo is er serieuze belangstelling van het bedrijf Intermedia Summit om volgend jaar de verfilmingen van Nooit meer slapen van W.F. Hermans en Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans in de Verenigde Staten uit te brengen.

Uniek

De film Alexander vertelt het levensverhaal van de gelijknamige Macedonische veroveraar, die leefde van 365 tot 323 voor Christus. Acteur Colin Farrell (Minority Report, The Recruit) vertolkt de titelrol.

Andere grote rollen worden ingevuld door acteurs Anthony Hopkins, Val Kilmer, Jared Leto en actrice Angelina Jolie. De opnames worden gemaakt in onder meer Marokko en Thailand en studio's in Engeland. Andere co-financiers van de film komen uit de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Volgens Egmond is het uniek dat een Nederlandse producent financieel participeert in zo'n grote Amerikaanse productie. Alexander moet eind 2004 wereldwijd in première gaan.



NieuwsFilm

meest populair