Hollywood vreest Video On Demand (VOD)

O.a. James Cameron, Guillermo del Toro, Michael Bay en Peter Jackson zien het doek vallen voor het witte scherm.

Morgen start de Noord-Amerikaanse zender DirecTV met Home Premiere. Via deze Premium Video On Demand (VOD) service, dat wordt ondersteund door de vier grote studio's Warner Bros., Sony, Universal en 20th Century Fox, kunnen mensen voor $30 films bekijken die circa twee maanden eerder in de bioscoop in première gingen. Al eerder gaven filmtheaters dat deze ontwikkeling slecht is voor hun omzet.

De noodkreet wordt nu bijgestaan door een grote groep prominenten uit Hollywood. Door 23 regisseurs en producenten, waaronder James Cameron, Michael Bay, Kathryn Bigelow, Guillermo del Toro, Peter Jackson, Michael Mann en Gore Verbinski, hebben een open brief vrijgegeven waarin ze aangeven partij te kiezen voor bioscoophouders.

De grootste zorg is dat de prijs van Premium VOD komende jaren vast en zeker fors zal dalen. Het is niet ondenkbaar dat de service over een aantal jaar slechts $10 kost. Enerzijds hebben bepaalde regisseurs / producenten er financieel baat bij dat de bioscoopzalen gevuld blijven. Denk alleen al aan de enorme opbrengsten van de (3D) films van James Cameron. Anderzijds geven ze aan dat ze het een slechte ontwikkeling vinden dat de thuisbioscoop steeds meer de plek overneemt van de authentieke bioscoopzaal. Want juist die ruimte is ingericht om optimaal te genieten van films.

De vraag is welke invloed deze brief heeft. Zoals gezegd gaat Premium VOD vandaag van start en is de deal allang rond met de filmmaatschappijen. Hieronder de volledige brief van de 23 bezorgde regisseurs / producenten:



NieuwsFilm

meest populair