Franse artiesten dreigen Cannes Festival te ruïneren

In Frankrijk zijn grote protesten aan de gang van showbizz medewerkers die hun inkomsten vanaf 2005 sterk zien dalen. Als de nieuwe plannen van de regering doorgaan, dreigen de activisten het Cannes Film Festival te ruïneren.

Maandag gingen de activisten de straat al op. Zo'n 4.000 mensen lieten in het centrum van Parijs hun ongenoegen merken door spandoeken met teksten als: 'De artiesten zijn boos' en 'Vermoord de vakmensen van de cultuur niet'. Maandenlang zijn de protesten al aan de gang. Zo hebben een aantal mensen maandag een live uitzending van het avondnieuws onderbroken, kort na een inval op de set van een populair televisieprogramma.

Jarenlang hebben de Franse artiesten kunnen leven van een uitkering, waarvoor ze drie maanden in het jaar moeten werken om de rest van het jaar uit het artiestenfonds te kunnen putten. De centrumrechtse regering wil in deze pot gaan snijden. Deze was juist opgestart om rekening te houden met de periode waarin mensen uit de showbusiness, zowel artiesten als technici, minder mogelijkheden hebben om geld te verdienen.



NieuwsFilm

meest populair