Onbekende films Joris Ivens opgedoken

In de Verenigde Staten zijn enkele maanden geleden twee nog onbekende korte films van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens gevonden. De Europese Stichting Joris Ivens meldde de vondst donderdag.

Een hoogleraar aan de California State University die op zoek was naar nog levende personen uit de Ivens-film Power and the Land (1940), kwam de twee documentaires op het spoor. Hij vond ze bij de zoon van een van de hoofdrolspelers thuis.

Het gaat om een documentaire van tien minuten, Bip goes to Town, en de vijf minuten durende Worst of Farm Disasters.

Een woordvoerder van de Joris Ivens stichting noemt de vondst zeer bijzonder. ,,Van sommige films weet je dat ze bestaan of in ieder geval ooit gemaakt zijn, maar van deze twee wisten we niets af. Stiekem hoop je altijd dat je nog iets nieuws ontdekt.''

Joris Ivens (1898-1989), die van zijn communistische overtuiging nooit een geheim heeft gemaakt, woonde tussen 1937 en 1946 in de Verenigde Staten. In die periode maakte hij in opdracht van de staat documentaires die de invoering van elektriciteit op het Amerikaanse platteland moesten bevorderen. De twee nu gevonden documentaires maakte hij in 1940 voor het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten.

Na digitalisering komen de films in het Joris Ivens Archief van de Europese Stichting in Nijmegen.



NieuwsFilm

meest populair