Nominaties IDFA 2003

Woensdagavond 26 november zijn de nominaties bekendgemaakt van de drie competitieprogramma's van IDFA: de Joris Ivens Competitie voor de beste lange documentaire, de Zilveren Wolf Competitie voor de beste korte documentaire en First Appearance voor het beste debuut. De winnaars worden vrijdagavond 28 november tussen 20.30 en 21.30 uur bekendgemaakt. De nominaties zijn vrijdag 28 november nog een keer te zien in City 1 en Cinerama 1.

VPRO Joris Ivens Award. Monika Treut, voorzitter van de jury van de Joris Ivens Competitie maakte de nominaties bekend voor de VPRO Joris Ivens Award, de prijs voor de beste lange documen-taire. De nominaties zijn: checkpoint (Yoav Shamir, Israël, 2003), lost boys of sudan (Jon Shenk, Megan Mylan, Kenya, VS, 2003) en lucky jack - three attempts to stop smoking (Peter Liechti, Zwitserland, 2003). De VPRO Joris Ivens Award bestaat uit een geldbedrag van € 12.500 en een kunstwerk.

Zilveren Wolf. Rudy Buttignol, voorzitter van de jury van de Zilveren Wolf Competitie maakte de nominaties bekend voor de Zilveren Wolf, de prijs voor de beste korte docu-mentaire. De nominaties zijn: every child is born a poet: the life & work of piri thomas (Jonathan Robinson, VS, 2003), putin's mama (Ineke Smits, Nederland, 2003) en surplus - terrorized into being consumers (Erik Gandini, Zweden, 2003). De Zilveren Wolf wordt beschikbaar gesteld door de NPS en bestaat uit een geldbe-drag van € 10.000 en een stempel.

International Critic's Award. Michel Euvrard, voorzitter van de Fipresci jury maakte de nominaties bekend voor de prijs van de internationale filmkritiek, The International Critic's Award, die wordt toegekend aan het beste debuut uit het programma First Appearance. De nominaties zijn: my flesh and blood (Jonathan Karsh, VS, 2003), searching for the wrong-eyed jesus (Andrew Douglas, Engeland, 2003) en the very best day (Pavel Medvedev, Rusland, 2002). De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500.

Naast bovenstaande prijzen wordt vrijdagavond eveneens de Publieksprijs uitgereikt, een bedrag van € 4.500, en de Amnesty International-DOEN Award, € 5.000 en een uitbreng in Nederland.



NieuwsFilm

meest populair