James Cameron: Hollywood in een crisis

Een bordspel als Zeeslag in een film veranderen is pure wanhoop.

Regisseur James Cameron heeft in een interview met het Duitse Spiegel Online zijn frustraties geuit over de huidige sequels en franchises die "Hollywood" de afgelopen jaren graag maakt. De regisseur van Avatar zegt dat Hollywood op dit moment in een "Story Crisis" zit.

Als voorbeeld neemt Cameron de "verfilming" van het bordspel Zeeslag. Hij vindt de film Battleship, geregisseerd door Peter Berg, een perfect voorbeeld van de belachelijke manieren waarop producenten een snelle box office hit proberen te scoren. Hij vindt het ook een verschrikkelijke gedachte om speelgoed of bordspel om te toveren tot een film: "We hebben een story crisis. Ze willen nu het bordspel Zeeslag in een film veranderen. Dit is pure wanhoop. Momenteel regeert de 'sequel business' in Hollywood, ook wel 'the franchise' in vaktermen genoemd."

Cameron vervolgt: "Iedereen in Hollywood weet hoe belangrijk het is dat voordat een film in de bioscopen verschijnt, er al een bekende merknaam is. Als een merknaam voor geruime tijd rouleert, Harry Potter bijvoorbeeld of Spider-Man, dan ben je lichtjaren vooruit. En daar ligt het probleem. Want deze franchise worden steeds belachelijker, zoals Battleship. Dit degradeert cinema."

Dat Hollywood de laatste jaren doorslaat in het produceren van sequels, remakes, (strip)boek- en speelgoedverfilmingen is een feit. In de Box Office Top 10 van 2010 stonden met Inception en Despicable Me slechts twee films met originele scripts. Overigens heeft Cameron zelf al aangekondigd om twee vervolgen te maken op zijn laatste Box Office knaller. Tevens moet zijn andere topper Titanic in 3D verschijnen.



NieuwsFilm

meest populair