Documentairemaakster De Jong wint stimuleringsprijs

Documentairemaakster Simonka de Jong heeft donderdagavond op de openingsavond van het documentairefestival IDFA in Amsterdam de Stimuleringsfondsprijs Documentaire 2003 ontvangen voor haar filmplan 'Tsjechisch kerstfeest'

Met de prijs van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties wint De Jong een prijs van maximaal 125.000 euro voor de productie van haar filmplan. Met de prijs heeft ze ook de garantie dat de productie uiteindelijk door een van de publieke omroepen zal worden uitgezonden.

In 'Tsjechisch Kerstfeest' gaat De Jong op intieme wijze op zoek naar het verhaal van haar moeder en haar tante, twee Tsjechische zussen, die door de oorlog uit elkaar worden gedreven. Een zoektocht die haar vanuit het verleden naar het heden voert.

Tijdens het IDFA zijn in tien dagen ruim tweehonderd documentaires te zien.In de drie competitieprogramma's is dit jaar een opvallend laag aantal Nederlandse producties opgenomen, slechts zes. Wel geeft het festival extra aandacht aan de Nederlandse documentaire tussen 1945 en 1965. Het festival duurt tot 30 november.



NieuwsFilm

meest populair