Goodbye Lenin! trekt uitverkochte zalen

De Duitse tragikomedie Goodbye Lenin! is een groot succes in de Nederlandse bioscopen. Dat meldde distributeur Cinemien zondag. De eerste vier dagen dat de film in Nederland te zien was, waren vrijwel alle voorstellingen uitverkocht.

Woordvoerder M. van der Zwaag van Cinemien stelt dat de film in drie dagen tijd meer dan 10.000 bezoekers heeft getrokken. ,,Vergeleken met de nieuwe blockbuster uit Hollywood is dat niet veel, maar voor een kleine Duitse film is dat een onwaarschijnlijk aantal'', legt hij uit.

Goodbye Lenin! vertelt het tragikomische verhaal van de 20-jarige Alex. Vlak voor de val van het IJzeren Gordijn in 1989 raakt zijn communistisch georiënteerde moeder na een hartaanval in coma. Als zij een jaar later weer ontwaakt, bestaat haar DDR niet meer. Om te voorkomen dat zij nogmaals door een aanval getroffen zal worden, wat haar dood zou betekenen, moet Alex met zijn zus de schijn ophouden dat de communistische heilstaat nog steeds springlevend is.

Goodbye Lenin! is in Duitsland de grootste bioscoophit van dit jaar. De film trok daar bijna zeven miljoen bezoekers en sleepte talloze prijzen in de wacht. De film is in de race voor de Oscar voor beste buitenlandse film volgend jaar.

De laatste Duitse film die het goed deed in Nederland, was de culthit Lola rennt van regisseur Tom Tykwer. Deze film trok in 1999 meer dan 40.000 bezoekers.



NieuwsFilm

meest populair