Tegenstanders Irak-aanval blazen stoom af in film

Een documentaire over de besluitvorming die tot de Amerikaanse aanval op Irak leidde, gaat dinsdag in Californië in première. De kritische film is volgens het oppositionele weekblad The Nation ,,explosief''.

Het is opvallend dat in de documentaire, 'Onthuld: De waarheid over Irak' (Uncovered: The Truth About Iraq), veel partijgenoten van president Bush hun gal spuien over de regeringspolitiek. De film duurt een uur en is gemaakt door Robert Greenwald.

De film beoogt de kijker inzicht te geven in de keuken van de besluitvorming, onder meer aan de hand van een voormalige veiligheidsadviseur van een reeks presidenten onder wie Reagan en Bush senior, Rand Beers. Beers trad onlangs af als antiterrorismetopadviseur uit ongenoegen over de politiek van de huidige president Bush.

In de documentaire zijn ,,niet eerder getoonde'' vraaggesprekken te zien met tal van boze Amerikaanse veiligheidsexperts zoals Beers, ex-CIA-chef Stansfield Turner, wapeninspecteur David Albright, CIA-agent Robert Baer en de voormalige ambassadeurs John Brady Kiesling en Joe Wilson.

De makers van de film willen de documentaire zo veel mogelijk in de VS verspreiden door ze tegen een relatief lage vergoeding ter beschikking stellen aan geïnteresseerden. Daarmee moet dan duidelijk worden gemaakt dat ,,het extremisme van de regering Bush de nationale veiligheid van de VS ernstig in gevaar brengt''.



NieuwsFilm

meest populair