Bulgaarse film winnaar Noordelijk Filmfestival

De film Letter to America van de Bulgaarse regiseusse Iglika Triffonova is zondagavond uitgeroepen tot winnaar van de Interregio Competitie van het Noordelijk filmfestival in Leeuwarden. De film gaat over de zoektocht naar de tekst van een Bulgaars liedje.

De hoofdpersoon, die de tekst naar een zieke vriend in Amerika wil sturen, komt op zijn zoektocht in het oude Bulgarije terecht.

De publieksprijs ging naar de Deense film Wilbur wants to kill himself van regisseur Lone Sherfig. In de Interregio Competitie strijden Europese films om de Matad'or. Zeven films dongen dit jaar mee naar de prijs van 10.000 euro.

Uit het juryrapport kwam naar voren dat de kwaliteit van de films hoog was. De winnende film onderscheidde zich door de filmische elementen die gebruikt zijn en het spel tussen de bewoners van het Bulgaarse platteland en de acteurs.

Tijdens het festival, dat traditioneel geen thema heeft, waren er behalve premières ook films te zien 'die het daglicht niet kunnen verdragen'. Ook was er een fragment van het officieuze debuut van Rutger Hauer te zien. Hauer werkte in 1956 op twaalfjarige leeftijd mee aan een promotiefilm die in opdracht werd gemaakt van de gemeente Schiermonnikoog.

Het filmfestival trok dit jaar ongeveer 24.000 bezoekers, 7000 meer dan vorig jaar.



NieuwsFilm

meest populair